Dnevne novosti

Sindikat protiv predloženih izmjena Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

25.05.2017 07:40 ZAGREB, 24. svibnja 2017. (Hina), Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je u srijedu spornim i neprihvatljivim prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju upravo upućen u javnu raspravu te postavio pitanje pomažu li te izmjene ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću i rektoru Damiru Borasu ili sustavu.
Predsjednik Sindikata Igor Radeka rekao je na konferenciji za novinare da je tekst nacrta donesen izvan povjerenstva i sjednica pa su predsjedniku povjerenstva i ministru uputili dopis u kojemu su izrazili neslaganje i predložili da se ne stavlja u javnu raspravu, što nije prihvaćeno. Zakon zbog brojnih parcijalnih izmjena nije moguće ponovno mijenjati na takav način, već traži temeljitu strukturnu promjenu, tim više što je Ministarstvo najavilo da će iduće godine ići izmjena cijelog zakona, pa ne vidimo smisao parcijalnih promjena, upozorio je Radeka. 

Prema riječima predsjednika Velikog vijeća Sindikata Vilima Ribića, ministar Barišić priprema zakonske izmjene kao da je siguran da će mu Sveučilište u Augsburgu oduzeti doktorat i kako bi, ako se to dogodi, mogao ostati u radnom odnosu.Naime, prema prijedlogu izmjena, odlučivanje o etičkim prijestupima spušta se na razinu pojedinog fakulteta, pa se zvanje zbog plagijata može oduzeti samo ako je to propisano na razini pojedinog fakulteta i to u vrijeme izbora u zvanje, napomenuo je Ribić.

Ocijenio je kako je to drskost prema javnosti, narodu i onima koji financiraju rad Ministarstva, Vladi i premijeru, zaključivši kako je očito da se ministar "priprema na slučaj da izgubi i da mu bude oduzet doktorat u Augsburgu, no pravo je pitanje hoće li i tada premijer Plenković stati iza njega". Drugo je pitanje rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras koji hoće još jedan mandat i to treba uklopiti u zakonske okvire, rekao je Ribić koji smatra da javnost mora na to reagirati jer je riječ o gaženju ugleda Sveučilišta i demokratskih standarda.

Sindikati o tome govore, jer drugi neće budući da ovise o tome koliko će novca dobiti od Ministarstva, to je poraz svih nas, stvari postaju sve gore, društvo se raspada nakon ulaska u EU žešće nego prije toga, a pravosuđe ne funkcionira i radi po kriteriju bliskosti s političkim elitama, rekao je Ribić. Na pitanje o mogućim sindikalnim akcijama, Ribić je odgovorio da nema kritične mase koja je spremna na prosvjede, a ako ih članstvo bude željelo, sindikat je spreman na njih. U suprotnom organizirati ćemo okrugle stolove, najavio je.     

Pravnica u Sindikatu Ana Petošić upozorila je kako i dalje ostaju neriješeni mnogi problemi, među kojima i pitanje statusa doktoranada čiji položaj nije riješen od 2014., kada su na nezakonit način uvedeni u sustav, a radi se o oko 400 ljudi. Navela je kako se izmjenama ponovno vraća obveza izbora u viša zvanja i na viša radna mjesta koja je ukinuta 2013., a sada se aktom koji je zakonodavac predvidio kao privremeni, rješavaju ona pitanja koja se jedino mogu rješavati strateški, planski i isključivo dugoročno.

Kada se radi o mogućnosti rada poslije 65. godine života znanstvenika i nastavnika, bez ikakvog posebnog obrazloženja ponovno se uvodi mogućnost ostanka u ustanovi do navršenih 70 godina, ali ne svim zaposlenicima, nego samo onima s najvišim zvanjima i najvišim radnim mjestima. S time da izvrsnost više nije zakonom propisani kriterij i Nacionalno vijeće više nema ovlasti donositi takve kriterije, a ustanove ih mogu propisati kako žele.

Izmjenama i dopunama Zakona proširuju se i ovlasti rektora, tako da on sada može suspendirati dekane i prodekane i imenovati vršitelje dužnosti. Osim toga, predviđa im se niz drugih povlastica - mandat im ne prestaje navršavanjem 65. godina te se nakon 65. godine mogu ponovno kandidirati za novi mandat, a ako ga ne dobiju mogu tražiti produljenje radnog odnosa. Za vrijeme trajanja mandata, rektori sada mogu napredovati na viša radna mjesta na koja se mogu vratiti, premda na njima nikada nisu radili, navela je Petošić.