Dnevne novosti

Varda: Udomitelji nerijetko zlostavljaju one o kojima bi trebali skrbiti

14.06.2017 07:20 ZAGREB, 13. lipnja 2017. (Hina), Saborski zastupnik Stranke međugeneracijske solidarnosti Kažimir Varda rekao je u utorak kako je terensko istraživanje Studijskog centra socijalnog rada pokazalo da udomitelji dobivaju naknadu do 2300 kuna, novac spreme u džep, a ljude o kojima bi trebali skrbiti, upozorio je, često izgladnjuju i tjeraju na težak rad. 
"Ne tvrdim da svi udomitelji tako postupaju. Ima 1581 udomiteljska obitelj i bilo bi nepošteno reći da su sve takve", kazao je Varda nakon stanke koju je na tu temu zatražio u Saboru. U tom je smislu pozvao i na što hitniju decentralizaciju sustava socijalne skrbi. 

"Rezultati pokazuju da stotine osoba svakodnevno trpe verbalno i fizičko nasilje, najčešće su to osobe s mentalnim i intelektualnim poteškoćama. Neki su udomitelji od toga napravili biznis, bez osjećaja prema tim osoba", naglasio je Varda. 

Predložio je i da navedeno istraživanje postane dokument resornoj ministrici zaduženoj za socijalu Nadi Murganić, kao putokaz za organizaciju centara za socijalnu skrb.