Dnevne novosti

Povjerenstvo: Vodička obilaznica je u skladu s pravilima, a sigurnost se može povećati dodatnim mjerama

21.06.2017 07:15 ZAGREB, 20. lipnja 2017. (Hina), Povjerenstvo za pregled vodičke obilaznice, na kojoj se od njezina nedavnog otvorenja dogodilo šest nesreća u kojima su dvije osobe poginule, utvrdilo je da su i cesta i prometna rješenja u skladu s pravilima struke, ali je pritom upozorilo na dodatne mjere kojima se može povećati sigurnost njezinih korisnika, priopćeno je u utorak iz Ministarstva prometa.
U stručnom povjerenstvu koje je osnovalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture su inspektori cesta te stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti i Zavoda za prometno-tehnička vještačenja. Povjerenstvo je 16. lipnja, neposredno nakon teške prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, pregledalo mjesto nesreće i obilaznicu.

Utvrdilo je, navodi se u priopćenju, da je obilaznica izgrađena prema građevinskoj dozvoli i da ima uporabnu dozvolu te da ta cesta, kao građevinski objekt, nije uzrok teške prometne nesreće. Također je utvrdilo da su prometna rješenja primijenjena na toj obilaznici u skladu s rješenjima na ostalom dijelu D8 te s propisima za cestu druge kategorije.

Obilaznica je izgrađena prema glavnom i izvedbenom projektu i u skladu s pravilima struke, no, kako se na njoj dogodilo nekoliko prometnih nesreća, povjerenstvo je upozorilo na dodatne mjere kojima se može povećati sigurnost njezinih korisnika, kaže se u priopćenju.

Neke od dodatnih predloženih mjera su "prilagodba pojedinih priključaka paralelnih putova (nerazvrstanih poljoprivrednih cesta), nadzor brzine prometa (postavljanje displeja s radarima koji bi dodatno upozorili vozače da su prekoračili dopuštenu brzinu vožnje i eventualna uspostava videonadzora prvenstveno na semaforiziranom raskrižju), produljenje elastične odbojne ograde na pojedinim lokacijama, dopuna horizontalne signalizacije (dodatnim zakrivljenim strelicama upozorenja na kolniku čime bi se vozači upozorili na obavezu povratka na desnu stranu kolnika) te zaštita od zasljepljenja uz učestalu ophodnju državne ceste na toj dionici", stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.