Dnevne novosti

Radničko vijeće HRT-a: Predložene izmjene statuta i pravilnika samo povećavaju kaos

27.06.2017 07:35 ZAGREB, 26. lipnja 2017. (Hina) - Radničko vijeće Hrvatske radiotelevizije (HRT) ne prihvaća dostavljene prijedloge pravilnika o unutarnjem ustroju HRT-a, o izmjeni i dopuni pravilnika o plaćama te pravilnika o sistematizacii poslova i radnih mjesta na HRT-u te smatra da se postupak savjetovanja s Radničkim vijećem i donošenje tih dokumenata vodi suprotno odredbama Zakona o radu, očitovanje je Radničkog vijeća upućeno glavnom ravnatelju Kazimiru Bačiću i u ponedjeljak objavljeno na internim mrežnim stranicama HRT-a.
'Statutom Hrvatske radiotelevizije koji je stupio na snagu 4. veljače 2013. ukinute su poslovne jedinice Hrvatska televizija, Hrvatski radio, Glazbena proizvodnja i Opće i zajedničke službe i umjesto njih ustrojene su poslovne jedinice Program, Produkcija, Tehnologija i Poslovanje. Stupanjem na snagu tog Statuta počelo je razdoblje organizacijskog kaosa na Hrvatskoj radioteleviziji. Umjesto da Ravnateljstvo ponudi izmjenu Statuta HRT-a u kojoj bi se definirale nove, organizacijski suvislije poslovne jedinice ono nudi promjenu Pravilnika u unutrašnjem ustroju HRT-a kojim se samo mijenja mjesto niza odjela.

Predložena izmjena Pravilnika jest drastična, ali njome se ne rješava temeljni problem nastao Statutom koji je stupio na snagu u veljači 2013., a to je nefunkcionalna podjela radijskog i televizijskog posla na Program, Produkciju i Tehnologiju. Zbog te promjene je i nastao organizacijski kaos na Hrvatskoj radioteleviziji. Ovaj predloženi Pravilnik o unutarnjem ustroju taj kaos neće riješiti, on će ga samo dodatno povećati', kaže se u očitovanju.Radničko vijeće navodi i kako je saniranje štete nastale Statutom iz 2013. posao koji zahtijeva sustavan i stručan pristup i suradnju zaposlenika i ravnateljstva HRT-a.Naglašava se i kako bi rad na Statutu podrazumijevao osnivanje povjerenstva u kojemu bi bili i predstavnici Ravnateljstva, ali i Radničkog vijeća, Nadzornog odbora, koji donosi novi Statut i daje ga na potvrdu u Hrvatski sabor te dobri poznavatelji radijskog i televizijskog posla, kao i dobri poznavatelji vođenja ansambala i poslovanja. To bi bio pravi način rada na dokumentu koji određuje temelje unutarnjeg ustroja HRT-a. Na tom bi se temeljnom dokumentu trebali zasnivati svi interni pravilnici, pa i onaj o unutarnjem ustroju, ističe se u očitovanju Radničkog vijeća.

'Umjesto takvog načina rada dobili smo dokument čije autore ne znamo i koji se pripremao u tajnosti. O radu na tim dokumentima glavni ravnatelj nije izvijestio Radničko vijeće čak ni na održanom sastanku, koji je iznenada sazvan i nenajavljen te za koji se članovi Radničkog vijeća nisu mogli adekvatno pripremiti. Tako se ne piše dokument koji će promijeniti mjesto rada za više od tisuću zaposlenika HRT-a.', navodi Radničko vijeće dodajući i primjedbe na način na koji su napisani pravilnici o izmjeni i dopuni pravilnika o plaći i sistematizaciji poslova i radnih mjesta na HRT-u.'Nevjerojatno je da se predlaže Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji poslova i radnih mjesta u kojemu se ukida jedno radno mjesto i zamjenjuje se drugim dok više tisuća zaposlenika Hrvatske radiotelevizije već više od jednog desetljeća čeka na temeljitu sistematizaciju koja će napokon unijeti reda u radna mjesta na Hrvatskoj radioteleviziji', kaže se u očitovanju.Dodaje se i kako posao na sistematizaciji i na uređenju plaća i drugih materijalnih prava zaposlenika HRT-a traži sustavan pristup koji mora početi radom na Statutu Hrvatske radiotelevizije.

Tek donošenjem tog temeljnog dokumenta HRT-a može se pristupiti poslu pisanja drugih akata.'Prema tome, Radničko vijeće Hrvatske radiotelevizije predlaže Ravnateljstvu HRT-a da svaki posao na promjeni pravilnika poput onih koji su poslani na savjetovanje Radničkom vijeću počne pisanjem Statuta HRT-a koji će kao temeljni dokument ponovno uspostaviti podjelu Hrvatske radiotelevizije na suvislije poslovne jedinice koje će poštovati samostalnost i posebnost stvaranja radijskog, televizijskog, multimedijalnog i glazbenog programa. Za pisanje Statuta HRT-a treba utemeljiti povjerenstvo u kojemu će biti predstavnici Ravnateljstva, Radničkog vijeća i Nadzornog odbora. Kada Nadzorni odbor donese Statut i nakon što ga potvrdi Hrvatski sabor Ravnateljstvo treba, surađujući s Radničkim vijećem i zaposlenicima HRT-a početi pisati Pravilnik koji će regulirati unutarnji ustroj, plaće i materijalna prava te sistematizaciju radnih mjesta. To je za Radničko vijeće HRT-a jedini prihvatljiv i odgovoran način rada na tako važnim dokumentima', zaključuje se u očitovanju adresiranom na glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića.