Dnevne novosti

Svjetska banka pribavila 500 milijuna dolara za suzbijanje pandemija

30.06.2017 07:12 WASHINGTON, 29. lipnja 2017. (Hina/AFP) - Svjetska banka pribavila je 500 milijuna dolara za financiranje što bržih reakcija na pandemije, napominjući da su dio novca prikupili prodajom prvih "pandemijskih obveznica".

Poučeni sporom reakcijom na epidemiju ebole u Africi 2013. godine koja je odnijela tisuće ljudskih života, u Svjetskoj banci formirali su Instrument za hitno financiranje borbe protiv pandemija (PEF) kako bi usmjerili priljev novca u zemlje u razvoju suočene s rizikom pandemije."Novim instrumentom napravili smo ogroman korak i stvorili uvjete za spašavanje milijuna ljudskih života i čitavih gospodarstava od sistemske prijetnje koja spada među najveće opasnosti današnjice", istaknuo je u priopćenju predsjednik grupe Svjetske banke Jim Yong Kim."Izlazimo iz začaranog kruga panike i nemara koji su u značajnoj mjeri obilježili naš dosadašnji pristup pandemijama", dodao je čelnik Svjetske banke.

Međunarodni zajmodavac osigurat će u idućih pet godina 500 milijuna dolara kombinacijom prodaje obveznica i financijskih izvedenica, gotovine i budućih priloga zemalja-donatora, navodi se u priopćenju izdanom u srijedu.Njemačka je osigurala početnu novčanu injekciju u iznosu 50 milijuna eura.PEF je najavljen u svibnju prošle godine na sastanku ministara financija skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 u Japanu. Ukupni iznos predbilježbi za obveznice bio je trostruko veći od traženog iznosa.Tim se instrumentom prikuplja novac za suzbijanje virusa za koje su utvrđeni najveći izgledi za izazivanje epidemije. Posrijedi su virusi uzročnici epidemije SARS-a, MERS-a, ebole, marburški i novi virus gripe tipa A, ali i drugi, povezani s epidemijama lassa groznice, groznice doline Rift i Krimske Kongo hemoragijske groznice.