Dnevne novosti

HZZO: Upute liječnicima jasne - nema razloga za odgodu pilot projetka prioritenih lista čekanja

05.07.2017 07:15 ZAGREB, 4. srpnja 2017. (Hina) - U povodu početka pilot projekta prioritetnih listi čekanja u četiri zaqrebačke bolnice, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) poručili su u utorak kako su izdali jasne upute te dodatna pojašnjenja liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima s području Grada Zagreba  i Zagrebačke županije na koji način da upućuju pacijente kada postoji sumnja na ozbiljnu bolest, pa stoga nema razloga za odgodu pilot projekta kao što je to zatražila Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).
"Smatramo da nema razloga da KoHOM opisuje uvredljivim dopis HZZO-a u kojem se pokušavaju dati što jasnije upute liječnicima u provođenju pilot projekta prioritetnih listi čekanja, jer to nikako nije bila namjera HZZO-a. Smatramo da su konkretno za ovaj pilot projekt kriteriji jasni, te da ne bi trebalo odgađati pilot projekt prioritetnih listi čekanja kako to KoHOM traži.  Namjera projekta je da se ubrza početak liječenja za pacijente s ozbiljnim dijagnozama, kojima vrijeme početka liječenja igra veliku ulogu", navode u HZZO-a.Ističu kako je skraćivanje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama veliki zadatak i izazov zbog čega se, na inicijativu ministra zdravstva, i krenulo s provedbom pilot projekta prioritetnih lista čekanja za pacijente sa sumnjom u ozbiljne dijagnoze, za sada u četiri zagrebačke bolnice. Dakle, nije riječ o hitnim slučajevima, već prioritetnim za koje liječnici smatraju da bi što prije trebalo potvrditi dijagnozu i započeti liječenje.  

Kako bi se osigurala primjerena medicinska skrb u što kraćem razdoblju za stanja koja sa stručnog medicinskog gledišta ne trpe odgodu o početku  liječenja, pacijentima sa sumnjom u ozbiljne dijagnoze omogućilo bi se 10 posto mjesta na trenutnim listama čekanja i da nakon provedene dijagnostike, koju indicira bolnički specijalist ili subspecijalist, što prije počnu s terapijom.U tu svrhu kreirana je i u četiri bolnice započela s radom i posebna funkcija "eNaručivanje - Prioritetno naručivanje pacijenta“ kako bi se osigurali prioritetni termini za osobe za koju liječnik obiteljske zdravstvene zaštite ili pedijatrije postavi indikaciju za prioritetan pregled. Riječ je o dječjoj bolnici u Klaićevoj, KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milordnice i KB Dubrava.

Što se tiče ukidanja terapije boli, zbog čega KoHOM također prosvjeduje, u HZZO-u kažu kako se radi o uslugama fizikalne terapije, za koje je stručno društvo Hrvatskog liječničkog zbora ocijenilo da ih se ne može provoditi u ordinacijama obiteljske medicine jer to zahtijeva kompetencije koje obiteljski liječnik tijekom svog studiranja i specijalističkog usavršavanja ne dobiva. Stoga je, ističu, na zahtjev struke i uz suglasnost Hrvatske liječničke komore, ukinuta mogućnost provođenja fizikalne terapije u ordinaciji opće medicine.Što se tiče zapošljavanje dodatnog doktora i medicinskih sestara u privatnim praksama, navode da to nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, pa je tu odluku bilo potrebno uskladiti Odluku sa zakonskim okvirom te Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti.