Dnevne novosti

Ministar Ćorić potpisao ugovore o sufinanciranju vodnokomunalnog projekta Virovitica

12.07.2017 07:05 VIROVITICA, 11. srpnja 2017. (Hina), Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je utorak ugovore o sufinanciranju poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitice, vrijedne 164,7 milijuna kuna, za koji je iz fondova Europske unije osigurano 92,5 milijuna.
Ukupna vrijednost jednog od najvećih projekta u Virovitici iznosi 184 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osigurano 70,12 posto ili 103,3 milijuna kuna za sufinanciranje prihvatljivih troškova. Projekt se provodi u dvije faze – počeo je u sklopu Operativnog programa "Zaštita okoliša", a nastavlja se financirati kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija". Vrijednost druge faze projekta koji se financira novcem iz EU kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija", za koji je danas potpisan ugovor o dodjeli nepovratnog novca, jest 164,7 milijuna kuna.

Projektom će se unaprijediti javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda izgradnjom sustava za pročišćavanje otpadnih voda te će se omogućiti priključenje dodatnih 1540 korisnika na sustav odvodnje. Njegovom realizacijom smanjit će se onečišćenje okoliša kroz kontrolirano prikupljanje, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

Radovi na izgradnji vodnokomunalne infrastrukture otvoreni su u ožujku 2016., a izgrađeno je 36 kilometara kanalizacijske mreže u Virovitici, Špišić Bukovici i Breziku, 13 crpnih stanica te 14 mjerno-regulacijskih okana koja će pridonijeti smanjenju gubitaka. Gradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda konačno će se razdijeliti i javne usluge odvodnje i pročišćavanja.

"Ovim projektom Virovitica će gotovo sto posto biti pokrivena odvodnjom. Riječ je o energetski učinkovitom bio-pročišćivaču koji će trošiti manje energije, što znači da neće biti dodatnih povećanja cijene vode", rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin."Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta. Vjerujem da će ovo ulaganje doista podići kvalitetu života na području grada Virovitice, a isto tako i ispuniti sve EU standarde i pridonijeti zaštiti okoliša.

Radujem se daljnjim aktivnostima županije i grada Virovitice u kontekstu suradnje s ministarstvom", rekao je ministar Ćorić. Ugovore su uz ministra Ćorića potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, direktorica Virkoma Margareta Ptiček.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su, među ostalima, i župan virovitičko-podravski Igor Andrović te pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Katica Mišković.