Dnevne novosti

Prihvaćen Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu

07.08.2017 07:35 KNIN, 4. kolovoza 2017. (Hina) - Hrvatska Vlada u petak je prihvatila Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i uputila ga u saborsku proceduru.

Prijedlogom zakona smanjuju se administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, omogućio ostanak ljudi, pogotovo mlađe populacije u ruralnim područjima, okrupnjavanje zemljišta, stavljanje u funkciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta i državnog poljoprivrednog zemljišta koje nije u funkciji poljoprivredne proizvodnje, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prema Vladinom prijedlogu, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske putem javnog natječaja regulirati će jedinice lokalne samouprave, uz prethodno mišljenje županije i suglasnost Agencije za poljoprivredno zemljište i Državnog odvjetništva. Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države davati će se u zakup na 25 godina s mogućnošću produženja za isto to razdoblje.

Predviđa se i smanjenje niza administrativnih zapreka što će, po Tolušićevoj ocjeni, omogućiti stavljanje u funkciju zapuštenog privatnog i i državnog zemljišta i izdvajanje iz šumsko-gospodarske osnove poljoprivrednog zemljišta koje se može privesti poljorivrednoj namjeni, te okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Kod utvrđivanja kriterija za dodjelu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, prednost se u prijedlogu daje domicilnim vlasnicima ili posjednicima stoke koji ne ispunjavaju uvjet prosječnog odnosa broja grla stoke i poljoprivrednih površina, dosadašnjim posjednicima koji su uredno ispunili odredbe iz ugovora o zakupu, mladim domicilnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i ostalim domicilnim OPG-ovima kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost.

Prijedlog zakona predviđa i mogućnost prodaje zemljišta u državnom vlasništvu i to maksimalno pet hektara na u priobalju i 50 hektara na kontinentu, pri čemu će prednost imati dosadašnji posjednici.