Dnevne novosti

Vrhovni sud Venezuele naredio uhićenje načelnika Muchacha

09.08.2017 07:04 CARACAS, 8. kolovoza 2017. (Hina/Reuters), Vrhovni sud Venezuele u utorak je donio odredbu o uhićenju oporbenog načelnika Chacaoa, Ramona Muchacha, općine u Caracasu koju već neko vrijeme potresaju snažni protuvladini prosvjedi usmjereni protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.
U priopćenju suda stoji da je ustavno sudsko vijeće Muchacha osudilo na 15 mjeseci zatvora te da ga je smijenilo s dosadašnje dužnosti. Muchacho se tereti za nepoštovanje suda, točnije smatra ga se odgovornim jer nije poslušao odredbu da zajamči slobodan promet u općini Chacao u kojoj prosvjednici već više od četiri mjeseca svakodnevno blokiraju ulice i postavljaju barikade. 

Odluka dolazi samo nekoliko dana nakon početka rada zakonodavnog supertijela nazvanog ustavotvorna skupština za koje Maduro kaže da će donijeti mir zemlji ali kritičari kažu da se radi o utvrđivanju diktature. Muchacho, koji se nije pojavio ni na jednom saslušanju, odluku smatra pokušajem prikrivanja međusobnog neslaganja. 

"Osuđuje nas se zato jer obavljamo svoj posao, jer jamčimo ljudima njihovo legitimno pravo na prosvjede, kao i pravo svih stanovnika Venzuele na ostvarenje svojih građanskih i političkih prava", napisao je Muchacho u emailu što ih svakodnevno šalje svojim sljedbenicima. 

Vrhovni sud je već ranije koristio sličnu argumentaciju kako bi slao u zatvor načelnike općina u kojima se događaju prosvjedi.Kritičari kažu kako takve odluke pokazuju da je najviši sud postao produžena ruka vladajuće socijalističke stranke.