Dnevne novosti

Zastupnici u BiH "muljanjem" zarađuju tisuće eura

10.08.2017 07:03 SARAJEVO, 9. kolovoza 2017. (Hina), Zastupnici u BiH razvili su cijeli sustav varanja države kroz primanje različitih dodataka i tako si na sumnjiv način priskrbe na tisuće eura, objavila je u srijedu novinarska udruga.Za to nikada nitko nije sankcioniran jer se prevare provlače kroz rupe u zakonima i pravilnicima koji su ondje namjerno ostavljene, proistječe iz analize sarajevskog Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Novinari su na primjeru zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH pokazali kako se novci poreznih obveznika nemilice rasipaju, a fondovi namijenjeni financiranju državnih tijela vlasti zlorabe. To se čini krivotvorenjem dokumenata i davanjem lažnih podataka o putnim i troškovima boravka u Sarajevu kamo zastupnici dolaze iz različitih dijelova zemlje da bi sudjelovali na sjednicama parlamenta i njegovih radnih tijela, stoji u analizi.

Model za prijevare je jednostavan: zastupnici koji žive u mjestima udaljenim od Sarajeva više od 50 kilometara imaju pravo na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život te putovanje u mjesta stalnog boravka, uključujući vikende kada tamo mogu odlaziti privatno ako u Sarajevu imaju iznajmljeni stan.

Za takve troškove imaju pravo na mjesečnu naknadu od 800 konvertibilnih maraka (400 eura), točno koliko iznosi prosječna plaća u BiH. To je, naravno, tek dodatak na zastupničke plaće koje ni u jednom slučaju nisu manje od dvije tisuće eura, dakle najmanje trostruko veće od prosjeka, pokazalo je istraživanje. Prema podacima stručnih službi parlamenta Federacije BiH, iz entitetskog proračuna je za dodatne naknade zastupnicima tijekom dvije i pol godine aktualnog mandata izdvojeno 825 tisuća KM (421 tisuća eura).

Analiza je pokazala kako većina zastupnika tek fiktivno, za male novce, primjerice za oko 200 KM (100 eura) iznajmi stan u kojemu nikada ne boravi, a razliku do 400 eura stavljaju u džep pri čemu nemaju nikakvu obvezu pravdanja utroška tih novaca. Zastupnici zapravo jednostavno otputuju kućama ili pak prespavaju od prijatelja ili u kakvom hotelu, kažu u udruzi.Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) iz Goražda Sanel Mušović tako je, primjerice, sklopio ugovor o najmu pola kuće koja uopće nije završena i u njoj se ne može živjeti, a vlasnik joj je njegov prijatelj Sadik Miraščija.

Ugovor je glasio na 200 KM (100 eura) pri čemu je Mušoviću svakog mjeseca "na ruke" isplaćivano dodatnih 600 KM (300 eura). No tu nije bio kraj priče jer se ispostavilo kako Mušović zapravo u Sarajevu ima stan koji koriste članovi njegove obitelji. Na taj je način iz proračuna ukupno "zaradio" dodatnih 11200 KM (5728 eura). No za sličnim manipulacijama, kako se pokazalo, posežu zastupnici iz reda svih konstitutivnih naroda i svih stranaka.

Kao zanimljiv istaknut je primjer Posušaka Zdravka Bešlića iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Parlament plaća 200 KM stanovitom Rešadu Kusturici u sarajevskom naselju Velešići s kojim je Bešlić sklopio ugovor o najmu. No, novinari CIN-a su otkrili da u stanu živi bivša Kusturičina supruga, a Bešlić najčešće plaća hotel. "Spavao sam u hotelu jer je logično. Mi, uglavnom, delegati iz Kluba hrvatskoga naroda, dolje spavamo iz više razloga“, kaže Bešlić, objašnjavajući da mu je ispred hotela automobil siguran od krađe.

Dosad je za zakup stana koji Bešlić ne koristi plaćeno proračunskih 5800 KM (oko tri tisuće eura), a Bešliću "na ruke" 17732 KM (9070 eura) naknade s uračunatim troškovima prijevoza.Naknadno se pokazalo kako je Kusturica dobro razvio posao sa zastupnicima, jer je dio kuće u drugom dijelu Sarajeva također fiktivno iznajmljivao SDP-ovu zastupniku Nikoli Simiću iz Bugojna.

"Zar stvarno netko misli da sam ja jedini retardiran ili jedan od rijetkih retardiranih u parlamentu pa da to ne uzimam", komentirao je Simić. Tajnik Doma naroda Izmir Hadžiavdić obrazložio je da ne postoje mehanizmi ni kapaciteti kojima bi se provjeravalo kako zastupnici koriste svoje privilegije. "Mogućnost manipulacije bez mehanizma nadzora korištenja je nemoguće spriječiti“, kazao je Hadžiavdić. Novinari CIN-a su se osobno potrudili provjeriti stanje na terenu obišavši trinaest stanova koji su navodno iznajmljeni. Pritom su uglavnom zatekli začuđene stanare koji ništa nisu znali o navodnim zakupcima.

Tako je bilo i u sarajevskom stanu koji koristi zastupnik HDZ-a BiH Tomislav Martinović iz Čitluka. Na pitanje novinara kako to da ga čovjek koji živi u njegovu iznajmljenom stanu uopće ne poznaje, Martinović je ponudio originalan odgovor : "To je njegov problem!".