Dnevne novosti

AGROKOR - Vlada Federacije BiH traga za novim "pravnim rješenjima"

10.08.2017 07:20 SARAJEVO, 9. kolovoza 2017. (Hina), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je zaključila kako je nužno razmotriti mogućnost donošenja novih "pravnih rješenja" vezanih za poslovanje tvrtki iz sastava koncerna Agrokor u BiH, s ciljem dodatne zaštite zaposlenih i domaćih tvrtki u lancu dobavljača.

Gotovo 80 posto poslovanja Agrokorovih tvrtki u BiH vezano je za tržište Federacije BiH pa je entitetska vlada na sjednici u Sarajevu razmatrala mjere koje su do sada poduzete u sanaciji krize i stabilizaciji njihova poslovanja. U priopćenju objavljenom nakon sjednice stoji kako je stručnim tijelima vlada naložila da pripreme prijedlog mogućih pravnih rješenja kojima bi se uvele nove mjere i omogućio pojačani nadzor nad poslovanjem Agrokorovih tvrtki-kćeri.

Takva rješenja, kako je navedeno, trebaju biti sukladna onima koja su na snazi u drugim državama regije.Istaknuto je kako Vlada FBiH već nekoliko mjeseci provodi kontinuirani nadzor nad aktivnostima vezanim za krizu u Agrokoru s ciljem minimiziranja rizika po gospodarstvo Federacije BiH, posebno imajući u vidu "sistemski rizik" vezan za dobavljače i zaposlene.

Takav nadzor traje od početka drugog kvartala 2017. godine pri čemu je održan niz sastanaka s predstavnicima Agrokora Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, direktorima tvrtki u Bosni i Hercegovini koji su dio koncerna Agrokor te s predstavnicima Sindikata trgovine, Gospodarske komore, Udruge poslodavaca i Skupštine dobavljača Konzuma. Posebno ugroženim kategorijama vlada FBiH smatra dobavljače i zaposlenike te drži kako u tom dijelu treba osigurati poštivanje propisa kako bi plaćanja bila sukladna zakonu, a isto se očekuje i pri optimizaciji broja zaposlenih, stoji u priopćenju.

Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak ranije je potvrdio kako će samo jedna tvrtka iz sastava koncerna koja posluje u BiH biti likvidirana dok će ostale nastaviti poslovati, s tim da će dio prodajnog lanca Konzuma preuzeti Mercator što se očekuje do početka rujna. Velpro, koji posluje s gubicima, bit će ugašen, a najveći dio od 161 zaposlenika bit će prebačen u druge tvrtke iz sastava koncerna dok će manji dio biti zbrinut uz otpremnine.