Dnevne novosti

Erjavec američkim senatorima izrazio nezadovoljstvo stajalištem SAD-a o arbitraži

16.08.2017 07:05 LJUBLJANA, 15. kolovoza 2017. (Hina), Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazio je u utorak skupini američkih senatora nezadovoljstvo Slovenije  pozicijom Washingtona glede presude arbitražnog suda o graničnom prijeporu Slovenije s Hrvatskom koji SAD smatra bilateralnim pitanjem i ne želi zauzimati strane.
Erjavec je u razgovoru sa senatorima na Brdu kod Kranja rekao kako je stajalištu slovenske vlade da se tu radi o pitanju poštivanju međunarodnog prava i odluke koju je donio arbitražni sud koju Hrvatska ne priznaje jer je Slovenija kontaminirala sud, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Što se tiče granice između Slovenije i Hrvatske, kazao je senatorima Erjavec, tu je arbitražni sud donio konačnu presudu o kopnenoj i morskoj granici ponovivši više puta izrečeno stajalište da će Slovenija odluku arbitara poštovati i da to očekuje i od Hrvatske.

Senatorima, koji su u posjetu Sloveniji nakon Hrvatske, je slovenski ministar rekao da način rješenja slovensko-hrvatskog graničnog pitanja može biti model i za druge granične prijepore  u regiji jer su sređene granice jedan od čimbenika za jačanje stabilnosti.