Dnevne novosti

Počinje energetska obnova Opće bolnice Varaždin

17.08.2017 07:30 VARAŽDIN, 16. kolovoza 2017. (Hina), Do kraja 2018. godine bit će energetski obnovljeno sedam objekata Opće bolnice Varaždin, a investicija od 83,5 milijuna kuna otplaćivat će se u sljedećih 14 godina uštedom na energentima, rečeno je u srijedu na svečanosti u povodu početka radova.
Početak radova na energetskoj obnovi zgrada Kirurgije, Interne, Neurologije, Ljekarne, Praonice, Logopedije i Kuhinje obilježen je u srijedu u krugu bolnice, a varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je da se radi o prvom velikom ulaganju nakon 13 godina, kada je obnovljena zgrada Ginekologije. „Kad uspijevate iz uštede platiti investiciju onda znate u kakvom su stanju zgrade“, rekao je Čačić te zahvalio ministarstvima i Vladi na rješavanju cjelokupne papirologije u 30 dana. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 24 milijuna kuna za sufinanciranje provedbe projekta, a ostatak sredstava pružatelj energetske obnove Prvo plinarsko društvo, koje je odabrano putem postupka javne nabave.

Investicija će se sljedećih 14 godina otplaćivati iz ušteda na energentima koje će iznositi oko 60 milijuna kuna.„Ova bolnica četvrti je projekt u Hrvatskoj po zahtjevnosti i financijskim sredstvima, a treći među bolnicama“, kazao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenje Željko Uhlir dodavši da se ovakvim projektima štedi energija, smanjuje ispuštanje CO2 te potiče gospodarstvo odnosno graditeljstvo.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg naglasio je da je energetska učinkovitost glavni alat za ostvarenje niskougljičnog gospodarstva te da je intencija sve ovakve projekte prebaciti na europske izvore financiranja.

„U tom smislu imamo 211 milijuna eura za ovakve i slične objekte javne namjene i 100 milijuna eura prvi put za industriju i turizam“, kazao je Šiljeg.Varaždinska će bolnica godišnje na energentima uštedjeti 3,4 milijuna kuna. Damir Spudić, član Uprave Prvog plinarskog društva ESCO, najavio je da radovi počinju za desetak dana te da obuhvaćaju obnovu fasada, prozora, sustava grijanja i hlađenja te sustava rasvjete. Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić podsjetio je da su objekti u kojima se liječe pacijenti iz Varaždinske i drugih županija građeni od 1956. do 2001. godine.

„Ovih sedam zgrada osnovica su bolnice. Obnova će promijeniti vizuru bolnice, dati pristojan izgled, ali će promijeniti i mikroklimatske uvjete, uvjete u kojima rade naši djelatnici i borave naši pacijenti“, rekao je Kudelić koji je najavio i nova ulaganja u varaždinsku bolnicu.„Pri kraju je projekt jednodnevne kirurgije, povezan s projektom objedinjenog hitnog bolničkog prijema, a još nas čeka izgradnja jedinice intenzivnog liječenja, operacijskog bloka, transfuzije i radiologije.

Vani je natječaj za nabavku 128-slojnog CT uređaja, a do kraja godine očekujemo nabavku dugo očekivane magnetske rezonance, koja ide, putem Ministarstva zdravstva, sredstvima EU-a“, dodao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Istaknuo je da je osiguranje infrastrukturnih uvjeta, uvjeta rada te opreme nužno za kvalitetu medicinske usluge koju pruža kadar, s kojim, prema Kudelićevim riječima, varaždinska bolnica nema problema.„U posljednje tri godine zaposlili smo više od 70 specijalizanata i planiramo ove godine zaposliti dodatna 32 specijalizanta. Plan radimo prema realnim potrebama“, izjavio je Kudelić.Radovi na energetskoj obnovi sedam objekata u varaždinskoj bolnici trebali bi završiti do 31. prosinca 2018. godine.