Dnevne novosti

Čehok: Dio baliranog otpada s odlagališta Brezje odvozi se po propisima

18.08.2017 07:10 VARAŽDIN, 17. kolovoza 2017. (Hina), Inspekcija zaštite okoliša potvrdila je da se dio baliranog otpada s odlagališta u Brezju odvozi zakonito i sukladno propisima, izjavili su u četvrtak na konferenciji za novinare varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar. 
Riječ je o 3350 tona baliranog otpada na odlagalištu u Brezju, na južnom ulazu u grad, dijelu otpada koji nije predmet koncesije i čije je odvoženje počelo 28. srpnja. Gradonačelnik Čehok, koji je danas izvijestio o nalazima inspekcije, naglasio je kako je inspekcija potvrdila da se sve radi prema zakonu i pravilnicima te da je do sada zbrinuto oko 600 tona baliranog otpada. 

Na odlagalištu u Brezju nalazi se oko 130.000 tona baliranog otpada, a njegovo zbrinjavanje nije riješeno u proteklih desetak godina, za prethodnog Čehokovog mandata te za mandata Gorana Habuša kada nije postignut dogovor s Ministarstvom zaštite okoliša i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tadašnje Gradsko vijeće donijelo je odluku o koncesiji za zbrinjavanje otpada, ali ona nije potpisana s koncesionarom, zajednicom ponuditelja CEZAR, Eko-flor plus i Komunalac Davor, koji je zbog toga tužio Grad Varaždin za 90 milijuna kuna. 

„Istodobno pregovaramo s koncesionarom da mirno raščistimo taj spor i da krenemo s ostatkom bala“, kazao je varaždinski gradonačelnik. Dodao je da će zbrinjavanje ovih 3350 tona biti o trošku gradske komunalne tvrtke Varkom. Zamjenik Avar je rekao da će se to učiniti po cijeni od 380 kuna po toni.