Dnevne novosti

Šilović: Ne mogu biti zadovoljna učešćem žena u političkom životu kao ni u političkim strankama

28.08.2017 07:17 DUBROVNIK, 26. kolovoza 2017. (Hina), Predsjednica Centralnoeuropske mreže za rodnu ravnopravnost Daša Šilović rekla je u subotu na 6. Korčulanskoj školi u Cavtatu kako ne može biti zadovoljna sudjelovanjem žena u političkom životu kao ni u političkim strankama.

‘’Naš je fokus na pravima žena, odnosno pravima žena kao ljudskim pravima i na jačanju demokracije unatar političkih stranaka i političkom diskursu u društvu . Mi ne možemo biti zadovoljni sudjelovanjem  žena u političkom životu i u političkim strankama. Vidjeli smo da se kvote za žene ne poštuju i stranke radije plaćaju penale jer im je to jednostavnije nego napraviti napor i da naše stranke i društvo bude ravnopravno'', rekla je Šilović.

Tema ovogodišnje Škole je "Transformacija politike – Međugeneracijski dijalog o ravnopravnosti spolova i solidarnosti". Više od 40 sudionika visoke razine iz politički lijeve i progresivne opcije iz javnog i nevladinog sektora, iz regije i zemalja Europske unije raspravlja o političkim i razvojnim izazovima koji zahtijevaju promjenu neo-liberalnih i konzervativnih "rješenja" za socijalnu pravdu, ljudska i rodna prava te društvenu i međugeneracijsku solidarnost.

Među sudionicima su iz SDP-a Hrvatske najavljeni potpredsjednik Peđa Grbin i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, predsjednik Demokratske stranke Srbije Dragan Šutanovac i predsjednik SDP Crne Gore Ranko Krivokapić, predsjednica ženske organizacije Partije europskih socijalista (PES) Zita Gurmai, predsjednica parlamentarne grupe talijanske socijalističke partije i predsjednica Odbora za ljudska prava talijanskog parlamenta Pia Locatelli, generalni tajnik Međunarodne unije socijalističke mladeži Alessandro Pirisi, predsjednica CEE Gender Network Daša Šilović kao i mnogi drugi uvaženi stručnjaci u svom polju.Korčulansku školu šest godinu za redom organizira Centralno-istočna europska mreža za rodnu ravnopravnost.

Cilj Korčulanske škole je okupiti žene i muškarce iz jugoistočne Europe kako bi raspravljali o rodnoj ravnopravnosti kroz otvoren, sadržajni politički i ideološki dijalog koji se propituje stanje u društvu i politički trendovi sa stajališta socijaldemokratske i progresivne vizije ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i jačanja demokracije u zemljama regije, poručili su organizatori.