Dnevne novosti

Lipovljanski susreti: Okrugli stol: Nedovoljno se primjenjuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina

28.08.2017 07:30 LIPOVLJANI, 26. kolovoza 2017. (Hina), "Zaštiti manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva", naziv je okruglog stola koji je održan u subotu u sklopu Lipovljanskih susreta, najveće i najstarije manifestacije posvećene kulturi, baštini, običajima i položaju nacionalnih manjina, a na kojem je ocijenjeno da, iako je od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prošlo 15 godina, on se još uvijek nedovoljno primjenjuje.
Uvodničari, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer i predstojnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanac, složili su se kako posebno važan doprinos u poboljšanju položaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj mogu dati mediji, odabirom i obradom tema o nacionalnim manjinama."Iako je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina usvojen prije 15 godina on se još nedovoljno primjenjuje, a neki još niti ne znaju da on postoji", istaknu o je Sočanac.

Naglasio je i kako se stupanj demokratizacije i ljudskih prava očituju prema pravima nacionalnih manjina. "Iako je posljednja rezolucija Vijeća Europe izrazila neke pohvale na stanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj, iznesene su i neke kritike, posebno o protumanjinskoj retorici. Ipak, u zaštiti prava nacionalnih manjina učinjen je pozitivni pomak, jer se za te potrebe izdvaja sve više proračunskog novca, a normativi u zaštiti prava su sve viši", rekao je Sočanec, koji je najavio i kako je u pripremi konferencija  u Ustavnom zakonu. Kritički je o ulozi medija u demokratizaciji društva i zastupljenosti manjina u njima, govorio Aleksandar Tolnauer.

To je stanje ilustrirao zastupljenošću nacionalnih manjina u programu javne televizije. Spomenuo je kako u izvještaju HTV-a stoji da su prošle godine na sva četiri programa manjine bile zastupljene ukupno sa samo 5.15 sati programa, a uključujući i specijalizirane emisije "Prizmu" i  "Manjinski mozaik", ukupno je emitirano tek 54.12 sati programa, što je, kaže, s obzirom na zastupljenost manjina, nedopustivo malo. 

"Vlada priprema novi ugovor s HTV-om, na čiji je tekst Savjet za nacionalne manjine imao dosta zamjerki. Tražili smo da se u ugovor ugradi edukacija novinara koji se bave problematikom nacionalnih manjina, te da informacije o pripadnicima nacionalnih manjina budu integrirane u cjelokupni program, a ne 'getoizirane' u specijalističkim emisijama. Manjine se uglavnom prikazuju površno, nerijetko u krivom svjetlu i uglavnom se isključuju iz političkog života", rekao je Tolnauer ističući kako je Savjet nezadovoljan politikom HTV-a.

On se osvrnuo i na napade na Savjet preko kojeg se financiraju "Novosti", list Vijeća srpske nacionalne manjine. Kako je rekao, kritičari su u medijima dobili vrlo veliki prostor, koji je pak uskraćen Savjetu koji nije mogao odgovoriti na napade. "A revizije u proteklih pet godina nisu imale nikakve primjedbe na način financiranja tog lista", istaknuo je. U otvorenoj raspravi, o konkretnim problemu nacionalnih manjina govorio je i saborski zastupnik iz redova mađarske nacionalne manjine Robert Janković, te predstavnici pojedinih nacionalnih manjina. Posebno je bilo riječi o nekim internetskim portalima i nedopustivoj razini i vokabularu komentara, koji, kako je rečeno, vrijeđaju nacionalne manjine. 

Lipovljanski susreti održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarević i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.