Dnevne novosti

Samostalni sindikat zdravstva protiv ukidanja koncesije u primarnoj zaštiti

29.08.2017 07:25 ZAGREB, 28. kolovoza 2017. (Hina), U povodu najava o ukidanju koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) upitao u ponedjeljak ministra zdravstva Milana Kujundžića od kada je u Hrvatskoj zdravstvena zaštita izgubila status djelatnosti koja se obavlja kao javna služba, pa će doktori moći raditi koliko žele, zaraditi koliko žele, naslijediti ordinacije i prodavati ih onom tko ponudi najviše.
"U kojem to sustavu EU, gdje država (lokalna uprava, osnivači) gradi domove zdravlja, oprema ordinacije a onda, da bi zadovoljila apetite doktora medicine koji su svakim danom sve veći, ukidanjem zakonske norme kojom još barem na papiru drži kontrolu nad zdravstvenim sustavom, uvodi mogućnost da doktori primarne zdravstvene zaštite 'dobiju' ambulante u kojima rade u vlasništvo (kao da im je to djedovina), kako bi ih onda, kad im neće trebati mogli prodati najboljem ponuđaču, jer samo tako ih se može motivirati za bolji rad", pita ministra Kujundžića u priopćenju predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak. 

Pita ministra i zašto paušalno i bez pravne podloge to najavljuje budući da zakona koji bi to uređivao još nema te s kim je o tome postigao suglasnost. "Zar smo svi mi prespavali privatizaciju na hrvatski način i njezine rezultate i uspješnice? Zna li ministar kako će za 10-20 godina izgledati dom zdravlja kada svaki doktor vlasnik svoje ordinacije bude mogao prodati ordinaciju kome bude htio", stoji u priopćenju SSZSSH.