Dnevne novosti

Državni ured za reviziju: Općinama Škabrnja i Donji Andrijevci nepovoljna mišljenja

01.09.2017 07:10 ZAGREB, 31. kolovoza 2017. (Hina), Državni ured za reviziju obavio je financijsku reviziju za pet korisnika državnog proračuna , 32 lokalne jedinice i jednu neprofitnu organizaciju, za koje je izrazio 15 bezuvjetnih mišljenja, 20 uvjetnih mišljenja, suzdržano mišljenje za Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, te dva nepovoljna mišljenja za općine Donji Andrijevci i Škabrnja, izvijestila je u četvrtak pomoćnica glavnog državnog revizora Biserka Čoh Mikulec.
"Za općine Donji Andrijevci i Škabrnja izrazili smo nepovoljno mišljenje jer smo utvrdili niz značajnih nepravilnosti", kazala je Čoh Mikulec. "Kod općine Donji Andrijevci utvrdili smo da se većina poslovnih knjiga uopće ne vodi, da popis imovine i obveza nije obavljen, te da je podignuto 63.000 kuna s računa općine bez dokumentacije za što je taj novac podignut i na što je utrošen. Osim toga, dio prihoda i rashoda evidentiran je na kraju godine u jednom iznosu bez dokumentacije", rekla je.

U općini Škabrnja također je utvrđen niz nepravilnosti. Od 2014. do 2016. s računa općine načelnik općine i zamjenica općine podignuli su više od 790.000 kuna za nenamjenske pozajmice i projekte koji do kraja 2016. uopće nisu realizirani. "Potraživanja po ovoj osnovi krajem 2016. iznose 660.500 kuna, a istodobno općina ima preko 2,5 milijuna nepodmirenih obveza", kazala je.

Ostale lokalne jedinice dobile su bezuvjetna ili uvjetna mišljenja, odnosno njih 13 je bezuvjetno, a 17 uvjetnih mišljenja.Od korisnika državnog proračuna Ministarstvo turizma i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dobili su bezuvjetna mišljenja revizora, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Centar za posebno skrbništvo uvjetna mišljenja. 

Najčešće nepravilnosti kod javne nabaveNajčešće nepravilnosti kod korisnika državnog proračuna i lokalnih jedinica odnosila su se na javnu nabavu, izvršenje rashoda, računovodstveno poslovanje i planiranje, kazala je Čoh Mikulec.

Nepravilnosti koje su utjecale na suzdržano mišljenje za Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci odnose se na to što vrijednost humanitarne pomoći u naravi nije evidentirana u poslovnim knjigama ni iskazana u financijskim izvještajima, što treba dodatno urediti propisima. Riječ je o 3,6 milijuna kuna prihoda i rashoda s osnova pomoći.

Državni ured za reviziju obavio je i reviziju učinkovitosti javne nabave u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, uz ocjenu da je sustav javne nabave u tom društvu učinkovit, ali i preporuke za povećanje usklađenosti poslovanja s propisima, javnu odgovornost za upravljanje sredstvima te uštedu pri nabavi roba, radova i usluga.

Osim toga Državni ured za reviziju obavio je provjeru preporuka danih u prošlim revizijama, pri čemu je utvrdio da broj provedenih preporuka raste, odnosno da subjekti sve više provode njihove preporuke. Naime, prije deset godina provodili su 50 posto danih preporuka, a sada taj postotak prelazi 70 posto.

Sva izvješća, njih ukupno 51, dostavljena su Hrvatskom saboru i Državnom odvjetništvu te su objavljena na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju, uz napomenu da je uz nepovoljna mišljenja za općine Škabrnja i Donji Andrijevci DORH-u dostavljena i sva dokumentacija o nepravilnostima.