Dnevne novosti

Grabar-Kitarović neugodno iznenađena mađarskom blokadom hrvatskog članstva u OECD-u

11.09.2017 07:40 PREDSJEDNICA

ZAGREB, 9. rujna 2017. (Hina), Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je neugodno je iznenađena odlukom Mađarske da ne podrži članstvo Hrvatske u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), objavila je u subotu televizija N1 izvadak iz intervjua.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju. ''Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom.

Postaviti ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo", rekla je predsjednica u razgovoru za emisiju Točka na tjedan N1 televizije koji će se emitirati u nedjelju.U priopćenju koje je u petak prenijela mađarska agencija MTI, Budimpešta navodi da su stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatsko postupanje prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju glavni razlozi povlačenja potpore hrvatskoj kandidaturi."Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi kao INA i MOL.

Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga'', rekla je hrvatska predsjednica.  Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojemu se zbog toga sudi, podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela INA-e.

Mađarska najava uskrate potpore hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u slijedila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici. ''Ne mislim da bi ova arbitraža trebala određivati slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Schengena", rekla je predsjednica.

Ocijenila je da su "odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojem se neprestance govori". Predsjednica je pritom istaknula da "preko milijun Slovenaca posjećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti" te je dodala "Isto je s Mađarima''.

OECD ima trenutačno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta, a Hrvatska je o svojoj namjeri da se pridruži toj organizaciji uputila pismo početkom godine. Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.