Dnevne novosti

Udruga B.a.B.e pozvala parlamentarce na podršku Istanbulskoj konvenciji

13.09.2017 07:10 ZAGREB, 12. rujna 2017. (Hina), Udruga B.a.B.e. pozvala je u utorak sve hrvatske i europske parlamentarce da danas bez odgode glasuju za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, za tzv. Istanbulsku konvenciju čiji je cilj zaštititi žene od svih oblika nasilja te spriječiti, kažnjavati i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji.

Istanbulska konvencija pridonijet će suzbijanju svih oblika nasilja i diskriminacije, promovirati rodnu ravnopravnost i osigurati sveobuhvatni okvir politika i mjera za zaštitu i pomoć žrtvama svih oblika nasilja nad ženama uključujući i obiteljsko, ističu B.a.B.e. u priopćenju povodom rasprave o toj temi u Europskom parlamentu.

Iz te udruge navode i da konvencija daje smjernice i za podršku organizacijama i institucijama u uspostavljanju učinkovite suradnje i usvajanja sveobuhvatnog pristupa u suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

B.a.B.e pozivaju hrvatsku i europsku javnost da podrži ratifikaciju Istanbulske konvencije te upozoravaju da "svaki oblik namjerne i zlonamjerne pogrešne interpretacije duha ove konvencije odbace i ne nasjedaju na lažne interpretacije i priopćenja onih kojima nije stalo da zaštite žene, djecu i obitelji".

Prema ranijim najavama iz Ministarstva demografije, obitelji i mladih, u Hrvatskoj bi zakon o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) trebao biti upućen u proceduru do kraja godine.Konvencija je stupila na snagu 2014., a Hrvatska se još uvijek nalazi u grupi država koje su je samo potpisale.