Dnevne novosti

Plenković na zasjedanju Opće skupštine UN-a

18.09.2017 07:10 ZAGREB, 16. rujna 2017. (Hina), Hrvatski premijer Andrej Plenković predvodit će hrvatsko izaslanstvo idućeg tjedna u New Yorku na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a. 
U premijerovoj pratnji bit će i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.  Opća skupština Ujedinjenih naroda je jedno od šest glavnih tijela UN-a, sastavljeno od svih država članica (193).

U utorak počinje 72. zasjedanje OSUN-a, kojim predsjedava slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak. Govore svjetskih državnika tradicionalno otvara Brazil, a zatim slijede Sjedinjene Države. Glavna tema rasprave je "Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu", uz niz popratnih događanja na najvišoj razini.

Plenković će se Općoj skupštini UN-a obratiti u četvrtak. Kako su najavili iz Banskih dvora, premijer će se tijekom boravka u New Yorku sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a imat će i niz drugih bilateralnih sastanaka. Plenković će boravak u New Yorku početi u ponedjeljak navečer po mjesnom vremenu kada će se sastati s predstavnicima hrvatske zajednice. 

U utorak će, među ostalim, sudjelovati na sastanku Globalnog pakta za okoliš pod predsjedanjem francuskog predsjednika Emanuela Macrona, a zatim na prijemu koji za šefove izaslanstava priređuju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump i prva dama Melania Trump. Idućeg dana će otkriti spomen-ploču o spomeniku "Mir" kipara Autuna Augustinčića u povodu 25. obljetnice članstva Hrvatske u UN-u.

Jedan od simbola sjedišta UN-a u New Yorku, spomenik "Mir" podignut je 1954. godine. Visok 5,5 metara i težak 5 tona položen je na desetmetarskom postolju izrađenom od bračkog kamena, a hrvatska vlada ove ga je godine obnovila.Plenković će sudjelovati i na "Leaders Lunch" ručku u organizaciji Bloomberg Global Business Foruma te predavati na Sveučilištu Columbia o hrvatskoj perspektivi budućnosti Europe. Premijer će boravak u New Yorku zaključiti za govornicom Opće skupštine u četvrtak.