Dnevne novosti

Sabor: Daniel Glunčić predstojnik Ureda predsjednika Sabora

25.09.2017 07:15 ZAGREB, 22. rujna 2017. (Hina), Hrvatski sabor u petak je u drugo čitanje poslao desetak zakonskih prijedloga, među kojima i onaj o poljoprivrednom zemljištu; za predsjednika Odbora za medije izabrao je Andriju Mikulića (HDZ), a Daniela Glunčića imenovao predstojnikom Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.
Mikulić, koji je već jednom vodio Odbor za medije, na mjestu predsjednika 'naslijeđuje' Jasena Mesića, koji odlazi za veleposlanika u Rim. Za članicu tog Odbora Sabor je izabrao HDZ-ovu zastupnicu Sanju Puticu.HDZ-ova zastupnika Damira Felaka razriješio je članstva u Nadzornom odboru Fine, a za članicu izabrao zastupnicu Dragicu Roščić (HDZ).

Članovima Odbora Nagrade Ivan Filipović imenovao je Sanju Puticu, Vilmicu Kapac, Hrvoja Šlezaka, Jadranku Žarković Pečenković, Milu Živčića, Sunčicu Findak i Nikicu Mihaljević. Dariju Duždević ponovno je imenovao članicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Potvrđen Protokol o zaštiti Sredozemnog mora

Sabor je potvrdio Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i podzemlja.

Potvrđivanje Protokola od interesa je za Hrvatsku ako se ima u vidu postojeća  eksploatacija ugljikovodika iz podmorja sjevernog Jadrana. Trenutno na sjevernom dijelu Jadrana Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih i jednu kompresorsku platformu na koje je spojena 51 eksploatacijska bušotina unutar tri eksploatacijska polja ugljikovodika, iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara prostornih plina.

Primjenom Protokola osigurava se poduzimanje svih preventivnih mjera radi sprječavanja onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranje mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnja mediteranskih država u tim aktivnostima.

Sabor je u drugo čitanje poslao prijedloge zakona o reviziji, o obavljanju geodetske djelatnosti, o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi, o akvakulturi, o izmjenama Zakona o kreditnim institucijama. Sve primjedbe iz prvog čitanja poslat će se predlagatelju kako bi ih razmotrio kod izrade konačnih zakonskih tekstvova.

Prihvatio je i desetak, mahom revizijskih izvješća, o kojima je raspravljao ovaj tjedan, među njima su izvješća o financiranju političkih stranka u 2015., o korištenju službenih vozila proračunskih korisnika, o gospodarenju mineralnim sirovinama itd.

Prihvatio je Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu, kada je obavljeno 295 revizija, od toga 210 financijskih, te 85 revizija učinkovitosti.