Dnevne novosti

Kujundžić i Bandić u srijedu u Bruxellesu predstavljaju kandidaturu Zagreba za sjedište EMA-e

27.09.2017 07:30 ZAGREB, 26. rujna 2017. (Hina), Ministar zdravstva Milan Kujundžić  i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstavit će u srijedu u Bruxellesu kandidaturu Grada Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA).

Uz gradonačelnika i ministra, na sastanku će sudjelovati pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić, posebni savjetnik ministra zdravstva Mate Car, te ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić.

EMA je nadležna za odobravanje lijekova na tržištu EU. Za udomljavanje EMA-e, koja zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije treba biti premještena iz Londona u neku drugu članicu EU, pristiglo je 19 ponuda, među kojima i ona Grada Zagreba. Europska komisija do kraja rujna treba ocijeniti pristigle prijave, a zatim će o tome raspravljati države članice na različitim razinama, između ostaloga i na najvišoj razini na summitu u listopadu.

Konačni odabir lokacije trebao bi biti poznat na sastanku Vijeća za opće poslove u studenome.Osim Hrvatske europske agencije još nemaju Bugarska, Cipar, Slovačka i Rumunjska. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete da bi bila sjedište EMA-e.

Neki od kriterija koje treba zadovoljiti su da agencija odmah po preseljenju može nesmetano nastaviti s radom, za što je potrebno osigurati odgovarajuće zgrade s potrebnom kvadraturom. 

Primjerice, sadašnje sjedište EMA-e u Londonu ima 27.000 metara četvornih površine, od čega 6000 metara četvornih otpada na urede različite površine.Zračna luka mora biti dobro povezana s ostalim europskim prijestolnicama, a važna je i prometna povezanost zračne luke s gradskim središtem.

S obzirom da EMA ima 890 zaposlenih, potrebno je također osigurati uvjete za školovanje djece zaposlenika u višejezičnim školama, odgovarajuću zdravstvenu skrb za zaposlenike i članove njihovih obitelji kao i mogućnost zapošljavanja bračnih drugova. Početkom rujna Kujundžić i Bandić posjetili su EMA-u, gdje su se susreli s direktorom Guidom Rasijem te predstavili kandidaturu i prednosti Zagreba za buduće sjedište EMA-e.