Dnevne novosti

U HGK potpisan sporazum o suradnji Hrvatske i Izraela

28.09.2017 07:45 ZAGREB, 27. rujna 2017. (Hina) - Ministar obrane Damir Krstičević i ministar obrane Izraela Avigdor Lieberman sudjelovali su u srijedu na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki s područja obrambene industrije i IT sektora u Hrvatskog gospodarskoj komori (HGK) gdje je potpisan Sporazum o suradnji HGK i udruženja izraelskih proizvođača.
Ministar obrane Krstičević izrazio je zadovoljstvo intenziviranjem i unaprijeđenjem suradnje dviju zemalja čemu će, kako je rekao, pridonijeti i današnji poslovni susret. Podsjetio je kako je hrvatska obrambena industrija stvarana u najtežim mogućim uvjetima obrane od agresije i embarga na uvoz oružja. Vojna industrija danas je čimbenik ukupnog gospodarskog rasta i razvoja RH  i hrvatske tvrtke postižu odlične rezultate i značajne uspjehe na zahtjevnim međunarodnim tržištima, istaknuo je Krstičević.Naglasio je kako je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen oružjem i opremom hrvatske proizvodnje. Napomenuo je i da je zaustavljen pad vojnog proračuna te kako u idućim godinama očekuje i njegov rast, jer je, kako je rekao, Vlada prepoznala važnost obrambenog sustava koji je temelj prosperiteta svake države. Podsjetio je na dosadašnju dobru suradnju dviju država  i sudjelovanje hrvatskih kanadera u gašenju požara prošle godine u Izraelu.

Krstičević je izrazio nadu u jačanje buduće suradnje i rekao da Hrvatska ima priliku učiti od najboljih u području obrane i sigurnosti, a to je Izrael, uz hrvatska iskustva u Domovinskom ratu. "Naše dvije države imaju mnogo dodirnih točaka i u budućnosti moraju odgovoriti na sve složenije obrambene zahtjeve i izazove.  Stoga je nužno podizanje tehnološke razine te ulaganje u istraživanje i razvoj", naglasio je Krstičević  te dodao kako očekuje razmjenu iskustava i sklapanje poslovnih aranžmana.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman naglasio je važnost uklanjanja prepreka suradnji te stvaranju najboljih uvjeta za poslovanje i suradnju te najavio razgovore o bilateralnoj suradnji i izrazio uvjerenost kako ona može biti  intenzivnija. Suradnja u pitanjima sigurnosti je poticaj ukupnoj suradnji, kazao je Lieberman i dodao kako hrvatska vojna industrija ima odličan ugled. "Naše dvije zemlje imaju mnoge sličnosti, a postojeću suradnju  možemo proširiti", zaključio je Liebereman, dodajući kako očekuje vidljive rezultate poslovnog susreta.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović kazao je da u hrvatskoj obrambenoj industriji ima oko 2.000 zaposlenih i da ostvaruje oko 224 milijuna eura prometa. Kontinuirano se razvijaju vlastiti proizvodi koristeći iskustva Domovinskog rata uz najviše standarde kvalitete, sudjeluje na međunarodnim sajmovima. Hrvatska vojna industrija je jedan od nositelja gospodarskog rasta i razvoja zemlje, naglasio je Burilović.Napomenuo je kako je Izrael u Hrvatsku uložio oko 40 milijuna eura te da postoje mogućnosti za suradnju na mnogim područjima - infrastrukture, turizma, poljoprivrede, tehnologije, znanosti, obrazovanja i drugim poljima.  

Burilović je zajedno s predsjednikom izraleskog Udruženja izvoznika Hermionom Arielijem potpisao Sporazum o  suradnji HGK i udruženja proizvođača Države Izrael. Hrvatsku obrambenu industriju predstavio je predsjednik uprave tvrtke Alan Ivica Nekić, a izraelsku brigadni general u mirovni, ravnatelj izraelske uprave u ministarstvu obrane za međunarodnu suradnju na području obrane - SIBAT Michel Ben Baruh.Konferenciji nazoče predsjednici uprava vodećih hrvatskih tvrtki i sudionika iz gospodarskih, obrambenih i političkih institucija Hrvatske i Izraela.