Dnevne novosti

Plenković: Prerano je govoriti kako će u budućnosti funkcionirati Agrokor

26.10.2017 07:25 ZAGREB, 25. listopada 2017. (Hina) - Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako je još prerano govoriti kako će u budućnosti izgledati i funkcionirati Agrokor, odnosno hoće li doći do prodaje njegovih pojedinih dijelova ili će koncern ostati cjelovit.
"Jutarnji list", naime, piše da se u pogledu Agrokora ubrzava rasplet te da se koncern "neće komadati", a premijer je novinarima nakon konferencije "Brže, bolje, modernije pravosuđe" ponovio da je smisao izvanredne uprave u Agrokoru poslovno i financijsko restrukturiranje koncerna i postizanje nagodbe s vjerovnicima. "Važno je da se dođe do cjelovitog rješenja. Interes Vlade i države i svih aktera je ostanak radnih mjesta i funkcioniranje društava koja rade u okviru koncerna Agrokor.

To su dva temeljna cilja. Naravno da oko te varijante hoće li buduće funkcioniranje kompanije biti cjelovito ili će biti parcijalno treba vidjeti još nekoliko tjedana i mjeseci kako će izgledati konačna nagodba.  U ovom trenutku je rano prejudicirati takav stav", rekao je. Ponovio je da istražno povjerenstvo za Agrokor po sili zakona odmah treba prestati s radom čim se o nekom od predmeta njegova rada povede sudbeni postupak, kao i da su Vlada i HDZ otvoreni za raspravu "u Saboru, na odborima, gdje god treba".

U pogledu zahtjeva oporbe da dođe pred Sabor i predstavi podatke o tome što je izvanredna uprava radila u Agrokoru poručio je da su ti podaci javno dostupni i svatko ih može proučiti. Neka oporba prosurfa po internetu "Neki od čelnika oporbe očito toliko rade 'selfije' da nemaju vremena surfati po internetu i otići na stranice Ministarstva gospodarstva, pročitati mjesečna izvješća koja objavljuje izvanredna uprava koja su javno dostupna… Tu nema nikakve mistifikacije.

Malo mi se čini kao da kolege nisu dovoljno prpošni pa da se sami informiraju. Možda ćete im vi dostaviti ono što je na webu, pa će pročitati", kazao je novinarima. Plenković je ustvrdio kako nema nikakvih indicija gdje je Ivica Todorić, za kojim su nakon pokretanja istrage raspisani tjeralica i europski uhidbeni nalog. Novinare je zanimalo kada će biti imenovani članovi Posebnog stručnog povjerenstva za kurikularnu reformu, a premijer kaže da će to biti uskoro. 

"Razgovaramo s ljudima koji će biti novi članovi, trebamo njihovu privolu, konzultiramo se na razini Vlade i vrlo skoro ćemo to donijeti", rekao je. U pogledu ratificiranja Istanbulske konvencije rekao je kako je završeno javno savjetovanje te je ona "u međuresornoj koordinaciji". Podsjeća pritom da je Hrvatska Konvenciju potpisala 2013. godine, u vrijeme SDP-ove Vlade, i dodaje kako se "iz njegova kuta gledanja" ona mogla i ratificirati u vrijeme SDP-ove Vlade. "U ovom trenutku, proceduralno, činjenično, točno je da je provedeno javno savjetovanje koje je prije nekoliko tjedana završeno i tekst je u međuresornoj koordinaciji", kazao je.