Dnevne novosti

Kuščević: Ne jačamo ovlasti lokalnih čelnika, dapače

27.10.2017 07:30 ZAGREB, 26. listopada 2017. (Hina), Ministar uprave Lovro Kuščević odbacio je u četvrtak ocjene da izmjenama Zakona o lokalnoj (regionalnoj) samoupravi načelnici, gradonačelnici i župani postaju nesmjenjivi, zbog čega je zakon već prozvan lex šerif, poručujući da su njihove ovlasti čak smanjene, pa oni predstavničko tijelo (vijeća i skupštine) mogu raspustiti samo ako mu bez komentara i prijedloga izmjena sruše proračun koji predloži.
"Nismo ničim ojačali načelnike, gradonačelnike i župane, dapače", rekao je Kuščević na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade, dodavši kako ima osjećaj da oni koji komentiraju i govore o lex šerif čitaju sasvim drugu verziju predloženih izmjena zakona od one koju je njegovo ministarstvo predložilo. "Izmjenama zakona čelniku tijela oduzeli smo mogućnost da može raspustiti predstavničko tijelo, što po važećem zakonu može", ističe pritom.

Čelnika tijela Vlada smjenjuje, bez raspuštanja predstavničkog tijela, ako ne predloži proračun, dok predstavničko tijelo, prema izmjenama, moći raspustiti samo ako bez komentara, čisto radi politikantstva, ne izglasa proračun, dodaje. A predstavničko tijelo i dalje u rukama ima mogućnost mijenjati proračun prema interesu birača, ističe ministar uprave.

A ako takav, izmijenjeni proračun koji predstavničko tijelo preda čelniku jedinice lokalne samouprave on povuče, opet se smjenjuje samo njega, a ne ruši se i predstavničko tijelo. "Zaista ne vidim niti jedan instrument da on (čelnik jedince lokalne samouprave) postaje nedodirljiv, da su mu pojačane ovlasti u odnosu na stari zakon. Dapače, smanjene su mu u tome da mora predati proračun, da ne može nepredavanjem raspustiti predstavničko tijelo, da ne može više raspustiti mjesne odbore, što je do sad mogao... Ja zaista mislim da smo ih ovime samo prisilili na bolju, jaču suradnju, u cilju izrade kvalitetnijeg proračuna. A u cilju ispunjavanja temeljnih zadaća zbog kojih su općine, gradovi i županije i osnovani", zaključuje Kuščević.