Dnevne novosti

Sporazumom do lakšeg zajedničkog financiranja cjelogodišnje brodske linije Pula-Zadar

31.10.2017 07:12 ZAGREB, 30. listopada 2017. (Hina), Sporazum o zajedničkom financiranju državne morske linije Pula-Unije-Susak-Mali Lošinj-Ilovik-Silba-Zadar u ponedjeljak su u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture potpisali predstavnici Agencije za obalni linijski prijevoz i predstavnici županija i gradova obuhvaćenih tom linijom. 
"Riječ je o brzobrodskoj liniji, koja je odlukom Vlade RH iz prosinca 2016. godine, nakon više godina sezonskog održavanja, postala cjelogodišnja državna linija, a na kojoj je od lipnja do kolovoza ove godine prevezeno više od 24 tisuće putnika", ističu iz Ministarstva. 

Naknada za održavanje te linije za razdoblje od lipnja do prosinca iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a njeno sufinanciranje sa 78,4 posto osigurava Agencija za obalni linijski pomorski promet, dok ostalo osiguravaju tri županije i tri grada - Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija ukupno 10,8 posto, a isti postotak (ukupno 10,8 posto) gradovi Pula, Mali Lošinj i Zadar.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i resorni ministar Oleg Butković, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je realizacija projekta uspostave brzobrodske linije plod zajedničkog ulaganja svih uključenih gradova i županija, državne Agencije i Ministarstva.

"Cilj je poticati daljnji razvoj i modernizaciju pomorskog prometa, povećati sigurnost prometa te unaprijediti kvalitetu prometne povezanosti otoka, koji će primjerice ovom linijom biti povezani i izvan ljetne turističke sezone", rekao je Butković.

Da je povezivanje otoka i izvan turističke sezone, s ciljem povećanja kvalitete i zadržavanja života na otocima, prioritet Ministarstva govori i činjenica da je u rujnu donesen Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet za razdoblje 2017. - 2020., a kojim se prvi put otvara mogućnost korištenja 80 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje projekata iz svih 28 lučkih uprava u svih sedam obalno-otočnih županija.

"Slijedi raspisivanje natječaja kojim ćemo dodjeljivati bespovratna sredstava za financiranje projekata u lukama, a koji bi trebali doprinijeti većoj dostupnosti otoka tijekom cijele godine, boljim uslugama za putnike, većoj ekološkoj održivosti i sigurnosti prometa, kao i dostupnosti zapošljavanja, obrazovanja te drugih usluga otočnim zajednicama", istaknuo je Butković.

S tim ciljem, dodaje, samo je u ovoj godini za infrastrukturu luka od županijskog i lokalnog značaja dodijeljeno oko 55 milijuna kuna, a 7 milijuna kuna za prihvat ribarskih brodova u lukama.