Dnevne novosti

SAD glasao protiv UN-ove rezolucije o ukidanju embarga Kubi

02.11.2017 07:05 UJEDINJENI NARODI, 1. studenoga 2017. (Hina/Reuters), SAD je u srijedu glasao protiv rezolucije Opće skupštine UN-a o ukidanju trgovinskog embarga Kubi, objavio je State Department.
Opća skupština je usvojila rezoluciju sa 191 od 193 glasa. Izrael je bio protiv kao i SAD, njegov glavni saveznik. Washington već 24 godine dosljedno glasa protiv takvih rezolucija, ali se 2016. u administraciji bivšeg predsjednika Baracka Obame prvi put suzdržao. Obama je 2014. potaknuo povijesno zbližavanje s Havanom, uspostavio diplomatske odnose i ublažio pet desetljeća dug ekonomski embargo nad Kubom.

Bivši predsjednik je u ožujku 206. bio u povijesnom posjetu toj komunističkoj državi, prvom nekog aktivnog američkog predsjednika u gotovo sto godina.Glasanje protiv UN-ove rezolucije naglašava novo stajalište republikanskog predsjednika Donalda Trumpa prema Kubi, rekla je glasnogovornica State Departmenta uoči glasanja u utorak.

"Trumpova politika u vezi Kube naglašava napredovanje ljudskih prava i demokracije na Kubi, uz pridržavanje obveza u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država", naglasila je Heather Nauert.