Dnevne novosti

Splitu 270 tisuća eura iz EU projekta za lakši pristup gradskoj jezgri teže pokretljivim osobama

07.11.2017 07:15 SPLIT, 6. studenoga 2017. (Hina), Grad Split dobio je EU projektom USEFALL 270 tisuća eura bespovratnih sredstava kojima će teže pokretljivim osobama poboljšati pristup frekventnim lokacijama unutar Dioklecijanove palače, priopćeno je u ponedjeljak  iz splitske gradske uprave. 
Dobiveni novac će se iskoristiti za postostavljanje lifta u Zlatnim vratima, lift/platforma na istočnom ulazu u povijesnu jezgru (kod Srebrenih vrata Dioklecijanove palače), te kosi lift i rampa na zapadnom ulazu u povijesnu jezgru (unutar dva prolaza s Trga Republike (Prokurative)) prema susjednim ulicama.

Uz to će se izraditi mape s informacijama o dostupnosti kulturnih objekata osobama s invaliditetom, organizirati radionica za turističke vodiče, predstavnike udruga, kulturnih ustanova kako bi ih se informiralo o postojanju prethodno spomenute mape i naposljetku izraditi video o gradu Splitu (području projektnih aktivnosti), koji će biti sastavni dio zajedničkog filma na razini projekta.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a provodit će se zajedno s partnerima iz Italije i Hrvatske, Comune di Ravenna, Fondazione Aquileia, Venetian heritage cluster i gradom Porečom.Grad Split se u svibnju 2017. godine prijavio na Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, na natječaj Standard +, sa projektom USEFALL, UNESCO Site Experience For All, koji je odlukom Upravljačkog odbora Programa 31. Listopada 2017. godine odobren za sufinanciranje.

Opći cilj programa je povećanje prosperiteta obalnog područja i razvoj potencijala plavog rasta kroz poticanje izgradnje partnerstva između prekograničnih organizacija i subjekata koji graniče uz jadransku obalu, aktivirajući niz inicijativa koje mogu paralelno potaknuti gospodarstvo i zaštitu okoliša jadranskog bazena, ističe se u priopćenju Grada Splita.

To će se postići kroz suradnju između talijanskih i hrvatskih partnera, kako bi se poboljšale sinergijske aktivnosti između dviju zemalja, razvoj nove kulture koja uključuje ukupno 12,5 milijuna stanovnika koji žive u programskom području, dodaje se. Projekt je nastavak realiziranog EU projekta EX.PO.AUS provedenog u okviru IPA Adriatic programa prekogranične suradnje.