Dnevne novosti

Ministar Pavić najavio 26 milijuna kuna za razvoj društvenog poduzetništva

15.11.2017 07:30 ZAGREB, 14. studenoga 2017. (Hina), Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izjavio je u utorak, otvarajući konferenciju ''Društveno poduzetništvo (DP) u Hrvatskoj – jučer, danas, sutra'', da Hrvatska, koja je u razvoju DP-a trenutno na začelju zemalja regije, priprema natječaj za iduću godinu kojim se s 26 milijuna kuna želi potaknuti razvoj DP-a.
Pavić je istaknuo da je lani njegovo ministarstvo s 10 milijuna kuna financiralo 18 projekata. Naglašavajući da će sljedeće godine za poticaj biti osigurano 26 milijuna kuna, pozvao je poduzetnike da dostave projektne prijedloge za natječaj.

"Cilj konferencije je promicanje DP-a kao specifičnog poslovnog koncepta temeljenog na načelima društvene, ekonomske i okolišne održivosti u okviru kojeg se višak dobiti reinvestira u razvoj daljnjeg poslovanja i jačanje ljudskih kapaciteta organizacije", pojasnio je Pavić.

Kao primjer naveo je DP-e koji se bave poticanjem poduzetništva kod ciljnih skupina, počevši od pivovare koja zapošljava osobe s invaliditetom do poticanja svih osoba koje su teže integrirane na tržištu rada. DP ima svoja pravila i niše, kaže Pavić, a takvi poduzetnici profit ulažu u razvoj i društvene promjene, pa je za Europu i Hrvatsku važno da imaju kvalitetne društvene poduzetnike.

Iako Hrvatska u tom pogledu stoji na začelju u usporedbi s drugim zemljama regije, ministar kaže da je "trenutno stanje takvo kakvo jest, no natječajem se grade novi iskoraci".Pavić je također ocijenio kako se konferencijom, koja je u organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava održana u Centru znanja, kreativnosti i inovacija, društvenim poduzetnicima daje vjetar u leđa.

Izjednačavanje diplome specijalističkih i diplomskih studijaNajave o izjednačavanju diploma specijalističkih i diplomskih studija Pavić nije htio komentirati nego je rekao da će pričekati usuglašavanje na Vladi. "Zakon koji je predložen na finalnom je usuglašavanju u Vladi. Kad to bude gotovo, bit ćete informirani", kazao je novinarima.Upitan jesu li mirovine hrvatskih građana sigurne, odgovorio je da nema razloga za brigu. "Mirovine su sigurne, isplata neupitna.

Fondovi su konzervativno ulagali, ali oni su pod nadzorom Hanfe. Sredstva su diverzificirana, zarada iznosi 1,75 milijardi kuna. To su dugoročna ulaganja, a dugoročno je prinos šest posto, što je više nego kod zemalja u regiji", istaknuo je.

Prokomentirao je polemike na relaciji Pantovčak - Banski dvori kazavši da, kada je riječ o demografiji, premijer je jasno odgovorio, a iz njegova se resora vidi da se potiče demografski razvoj. "Upravo europskim sredstvima možemo napraviti i radimo iskorak da mladi ostanu u Hrvatskoj koja kroči naprijed, upravo prema boljitku", rekao je Pavić.