Dnevne novosti

Župani: Prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti neće dovesti do cjelovite reforme

16.11.2017 07:25 ZAGREB, 15. studenoga 2017. (Hina), Prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti donosi promjene zdravstvenog sustava i odredbe koje neće dovesti do cjelovite reforme zdravstva, zbog čega se Hrvatska zajednica županija očitovala po pitanju uvođenja "modela ordinacija" umjesto koncesija, troškova specijalizacija, primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva te općih i specijalnih bolnica, priopćeno je u srijedu nakon kolegija župana.
Župani su zaključili da postupak sanacije općih bolnica, dovršen 2016. godine, nije polučio očekivane rezultate već je povećao dug bolnica za koji odgovaraju županije, unatoč tome što ne sudjeluju u raspodjeli sredstava. 

"U situaciji u kojoj županije odgovaraju za gubitke bolnica, dok s druge strane nemaju mogućnost utjecati na bolničke troškove, treba se zalagati za promjene koje će dovesti do jednake dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga za sve građane, pogotovo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, naglasio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Župani su razgovarali i o do sada izgrađenoj cestovnoj infrastrukturi koja će, rečeno je, pravi smisao dobiti tek kada se krene s obnovom mreže županijskih i lokalnih cesta, osobito nakon izgradnje autoceste i obnove državnih cesta."Održavanju i obnovi županijskih i lokalnih cesta pristupamo na jednak način s obzirom na to da mreža od 18.630 kilometara županijskih i lokalnih cesta čini gotovo 70 posto mreže svih razvrstanih cesta u  Hrvatskoj.

Smatramo kako bi se održiv sustav financiranja mreže cesta osigurao decentralizacijom sredstava prikupljenih osiguravanjem prihoda od 10 lipa od litre prodanog goriva, a taj bi se iznos raspoređivao onim Županijskim upravama za ceste čiji su prihodi ispod prosjeka“, rekao je Pauk.

Europska kohezijska politika trebala bi postati prioritetna tema hrvatske politike, s obzirom da prvi put od ulaska u Europsku uniju imamo priliku utjecati na njezino kreiranje, osobito uzimajući u obzir novu financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine.

Pauk predložio je pokretanje inicijative koja bi županijama omogućila sudjelovanje u pripremi i provedbi procesa izrade operativnih programa 2020.-2027. godine sa ciljem zaštite interesa i potreba županija u definiranju prioriteta ulaganja za razdoblje nakon 2020. godine.