Dnevne novosti

Ostavku podnio predsjedavajući sudac Eulexa kritizirajući korupciju

17.11.2017 07:05 PRIŠTINA, 16. studenoga 2017. (Hina/AFP), Predsjedavajući sudac Eulexa, europske misije koja pomaže u radu kosovskim pravosudnim tijelima, objavio je u četvrtak da podnosi ostavku, osuđujući "korupciju" u toj misiji.
"Zadnjih tjedana, ukazao sam na nekoliko slučajeva korupcije u misiji", rekao je Britanac Malcolm Simmons u razgovoru za Le Monde. Paralelno, europski izvor u Prištini, upitan o tim optužbama, rekao je za AFP, ne ulazeći u pojedinosti, da "Bruxelles protiv njega vodi pet istraga, neovisno o Eulexu", a dvije su u završnoj fazi.

Britanski sudac predbacuje Eulexu da je želio "srušiti dio kosovske političke klase, kao što je Fatmir Limaj", bivši zapovjednik albanskih gerilaca (OVK) i vođa oporbene stranke predsjednika Hashima Thacija. "Postoje konstantni pritisci na suce", dodao je Simmons, koji predsjeda sudskim vijećem Eulexa od 2014. godine.

"Mnogi moji kolege su pošteni i čestiti. Ali oni se ne bore protiv sustava, oni mu se prilagođavaju, jer znaju da bi imali problema kada bi im palo na pamet da postupaju ispravno", optužuje on.

U listopadu 2014., jedna britanska tužiteljica također je optužila kolege za korupciju, no optužbe su odbačene jer istraga nije dokazala da su primali mito iz kosovskih krugova.

Eulex, koji danas ima 800 djelatnika, uspostavljen je 2008., nekoliko mjeseci nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost.Mandat mu je pružanje potpore u izgradnji stabilnog pravosudnog sustava rješavanjem slučajeva koji se smatraju preosjetljivim za lokalno pravosuđe.