Dnevne novosti

Zastupnica Borzan kritizira odluku o povlačenju kandidature za EMA-u

21.11.2017 07:15 ZAGREB, 20. studenoga 2017. (Hina), Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) u ponedjeljak je kritizirala odluku da Hrvatska povuče kandidaturu Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA).
Republika Hrvatska je odlučila povući kandidaturu Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) svega nekoliko sati uoči donošenja odluke o njezinu budućem sjedištu, navodeći kao razlog nejednako vrednovanje svih kriterija u postupku izbora.  Borzan je u priopćenju napisala da je odluka da se RH povuče iz utrke nekoliko sati uoči glasanja "sramotna i žalosna". 

Zastupnica naglašava kako je godinu i pol upozoravala da se treba dobro pripremiti kako bi se imalo šanse dobiti sjedište EMA-e. "Vlada RH  je prijavu odradila u 5 do 12. Najgore je što će nam se ovaj debakl pamtiti i za ubuduće", napisala je. "Debakl se počeo nazirati kada je vlada tek u lipnju osnovala radnu skupinu za izradu kandidature, a rok za prijave je u bio u srpnju.

Mjesec dana da se napravi ogroman posao za koji su se druge države počele pripremati prije godinu dana!?", upitala se Borzan. "Mi smo se morali uključiti u ovu utrku jer smo jedna od nekoliko država članice koje nemaju niti jedno tijelo EU. Čak i da nismo dobili Agenciju za lijekove, dobra kandidatura bi nam poslužila kao zalog za ubuduće, za neke buduće agencije i povlastice.

Najgora posljedica ovog raspleta događanja je činjenica da smo se pokazali neozbiljni i nesposobni odraditi iole zahtjevan posao", smatra Borzan. Borzan kaže da je bila u stalnom kontaktu s vodstvom agencije za lijekove i neslužbeno saznala da se grad Zagreb solidno predstavio u agenciji. S druge strane vladina prijava, koja je trebala sadržavati podatke o predloženoj zgradi, međunarodnim letovima, školama za djecu zaposlenika i drugim tehničkim pitanjima, napravljena je nepotpuno, kaže Borzan. 

Hrvatska je povukla zagrebačku kandidaturu, navodi se u priopćenju MVEP-a, jer "u postupku koji prethodi donošenju odluke" o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednaki način "te je postupak bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove".

Iz priopćenja MVEP-a, koje ne objašnjava pojedinosti, može se naslutiti kako hrvatske vlasti smatraju da Zagreb nije imao jednaki tretman kao ostali kandidati. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije, kažu u MVEP-u. 

"Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije", zaključuje se. Europska komisija 30. rujna objavila svoju analizu kandidatura svih gradova koji su se natjecali za sjedište EMA-e u kojoj Zagreb nije prošao baš dobro, iako Komisija nije formalno vrednovala kandidate.

Iz analize se moglo iščitati da je glavni problem zagrebačke ponude bila preopćenitost i nedostatak mnogo detaljnih informacija. Zagreb, u kojem nijedna europska agencija nema svoje sjedište, bio jedan od 19 kandidata za domaćinstvo EMA-a, koja se seli iz Londona nakon Brexita. Odluka o novom sjedištu bit će donijeta danas u Bruxellesu.