Dnevne novosti

Ministar Pavić do kraja tjedna očekuje završetak pregovora o TKU za javne službe

21.11.2017 07:25 ZAGREB, 20. studenoga 2017. (Hina), Ministar rada Marko Pavić u ponedjeljak je, nakon novog kruga pregovora Vlade i sindikata o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, istaknuo kako je "finalizirano" pitanje naknade za prijevoz zaposlenika, dok za ostale detalje vjeruje da će ih dovršiti u idućem pregovaračkom sastanku, izrazivši nadu da će do kraja tjedna pregovori završiti, s obzirom da se bliži prosinac i obračun plaća za studeni. 
U izjavi novinarima ministar Pavić je pojasnio kako je Vlada, što se tiče prijevoza, ponudila cjelovit paket te da se usuglašavaju još sitne pojedinosti, izrazivši uvjerenje da će u četvrtak u potpunosti usvojiti prijevoz i još "par stvari" te cjelokupni konačni tekst TKU-a. 

"Razgovarali smo i o osnovici plaća za javne službe i Vlada je izrazila stav da je povećanje plaće za 1,4 milijarde kuna za državne službenike i namještenike maksimum koji možemo podnijeti za sljedeću godinu, a koje još uključuje i povećanje od 2 posto za ovu godinu. Ostalo je još pitanje povlaštenih otpremnina koje je Vlada htjela otvoriti", rekao je Pavić.

Sa sindikatima je, dodao je, vrlo jasno iskomunicirano do kuda u Vladi mogu ići te im je, s obzirom da ovo nije dobro vrijeme za pregovore zbog izrade proračuna za 2018., predloženo da u svibnju počnu pregovori za osnovicu u 2019. godini,  kako bi se stigli ugovoriti svi financijski limiti koje izrađuje Ministarstvo financija. 

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak izjavio je kako se približavaju usuglašavanju članka 66. TKU-a koji regulira pitanje naknade troškova prijevoza, ali da sindikalna strana još uvijek nije zadovoljna, pa stoga od Vlade očekuje da na idućem pregovaračkom sastanku izađe s boljom ponudom.  

Upitan koja je najveća točka prijepora, Topolnjak je rekao kako se radi o organiziranom prijevozu koji omogućuje radniku da dođe na posao te cijeni po prijeđenom kilometru. "To je najveći problem koji bismo htjeli riješiti povoljnije za radnike, ali Vlada u okviru svojih mogućnosti ima neke druge kriterije, no očekujem da ćemo ipak uspjeti postići dogovor", kazao je.