Dnevne novosti

MojPosao: Čak 61 posto ispitanika planira promjenu posla u idućih godinu dana

23.11.2017 07:15 ZAGREB, 22. studenoga 2017. (Hina), Čak 61 posto ispitanika planira promjenu posla u idućih godinu dana, većina zaposlenih u ovoj godini ne očekuju povišicu ni napredovanje, mnogi žele raditi za strance, a nezaposleni su spremni raditi i izvan struke, pokazalo je istraživanje portala MojPosao provedeno za vrijeme trajanja  Virtualnih dana karijera i znanja (od 11. do 18. listopada) radi utvrđivanja stanja na hrvatskom tržištu rada.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 300 ispitanika - 55 posto zaposlenih, 37 posto nezaposlenih, dok se 7 posto još školuje.

Hrvati žele raditi za strane vlasnike

Više od polovice ispitanika (61 posto) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, a četvrtina (24 posto) posao planira promijeniti samo ako će biti prisiljeni, pokazuje istraživanje. Većina zaposlenih ne očekuju ni povišicu (59 posto) niti napredovanje (66 posto), a povišicu je već dobilo 13 posto ispitanika, napredovalo ih je 10 posto.

Većina ispitanika ne boji se za svoje radno mjesto (66 posto), iako dobar dio njih strepe za sigurnost radnog mjesta (26 posto), no takvih je znatno manje nego lani (32 posto).

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (37 posto). Trećina (26 posto) najradije bi radila za sebe, a čak 17 posto radilo bi za državu. Na poslu ispitanicima nije najvažniji novac, već međuljudski odnosi (35 posto). Novac i priznanje za rad važni su za 28 posto, odnosno 25 posto ispitanika, dok je za 7 posto najvažnija dinamičnost.

Za dobivanje posla najvažnija veza

Poražavajućim MojPosao ocjenjuje to što najviše zaposlenih ispitanika (51 posto) smatra kako je za dobivanje posla najvažnija veza, a među nezaposlenima ih je i više (64 posto).

Gotovo polovica zaposlenih (45 posto) izdvaja iskustvo kao najvažniji element za dobivanje posla, isto to misli više od polovice nezaposlenih ispitanika (56 posto), a visokih 47 posto nezaposlenih drži kako je važna sreća, dok je znanja i vještine navelo 43 posto zaposlenih te 39 posto nezaposlenih.

Važnost preporuke prepoznalo je svega 32 posto ispitanika, zaposlenih i nezaposlenih. Formalno obrazovanje najvažnijim smatra petina ispitanika, pokazuje istraživanje. Većina ispitanika (57 posto) koji se još školuju smatraju da je za dobivanje posla najvažnije iskustvo i veza (48 posto). Trećina ispitanika (33 posto) smatra kako je važna preporuka, a jednak broj (33 posto) smatra važnim znanja i vještine.

Za 67 posto nezaposlenih pri odabiru radnog mjesta najvažnija stavka je novac, a za 57 posto mogućnost profesionalnog usavršavanja i napredovanja. Sigurnost posla najvažnija je za 51 posto ispitanika, a za njih 50 posto radno vrijeme. 

Nezaposleni su spremni raditi i izvan struke

Većina nezaposlenih (60 posto) traži bilo kakav posao - u struci ili izvan nje, gotovo trećina (30 posto) traži posao isključivo u struci, a 10 posto isključivo izvan struke. Gotovo polovica ispitanika (45 posto) spremna je volontirati do mjesec dana, ako postoji mogućnost stalnog zaposlenja, a 30 posto bi ih volontiralo i do tri mjeseca.

Petina (19 posto) nije spremna volontirati čak niti ako bi postojala mogućnost stalnog zaposlenja, pokazuje istraživanje .Najviše ispitanika koji se školuju (32 posto) očekuju da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 14 posto da će posao pronaći u od mjesec dana od završetka školovanja. Da će posao tražiti više od godine dana smatra 19 posto, a manji dio (10 posto), kaže kako ih posao već čeka.

Za vrijeme školovanja mladi još ne znaju čime se žele baviti

Većina (52 posto) smatra kako je najbolje vrijeme za traženje posla odmah po završetku školovanja, dok ih 48 posto smatra kako posao treba tražiti još za vrijeme školovanja. Nešto više od trećine ispitanika (38 posto) koji se još školuju smatraju da su na radnom mjestu najvažniji međuljudski odnosi, dok je novac najvažniji faktor za 29 posto.

Gotovo dvije trećine ispitanika koji se još školuju (62 posto) još uvijek ne znaju točno čime se žele baviti u životu, iako imaju neke ideje. Trećina (33 posto) točno zna čime se žele baviti, dok ih 5 posto uopće to ne zna.Trećini ispitanika (33 posto) karijera je jako važna u životu.

Najveći broj (52 posto) izjavio je da im je karijera važna, ali ne i jako važna, dok 10 posto kaže da im je svejedno, pokazuje istraživanje portala MojPosao.