Dnevne novosti

Konferencija: Rodno utemeljeno nasilje vodeći uzrok nasilne smrti žena

30.11.2017 07:25 ZAGREB, 29. studenoga 2017. (Hina), Nacionalna istraživanja i međunarodni izvještaji pokazuju da ubojstva koja počine partneri pogađaju žene u neproporcionalno većoj mjeri nego muškarce, te su vodeći uzrok smrti žena, a razlog što su žene toliko izložene nasilju je to što još uvijek u mnogim aspektima društva nisu ravnopravne s muškarcima, istaknuto je u srijedu na međunarodnoj konferenciji "Nasilje u obitelji i rodno utemeljeno nasilje".

Statistike pokazuju da je rodno utemeljeno nasilje vodeći uzrok nasilne smrti žena. Izvještaj globalne studije o ubojstvima UN-ovog Ureda za droge i kriminalitet pokazuje da je glavni uzrok smrti žena na globalnoj razini nasilje koje počine partneri.

U Europi je 2008. više od 46 posto žena ubijeno od bivših ili tadašnjih partnera, istaknuto je na otvaranju konferencije koju Centar za žene žrtve rata – ROSA organizira sa još šest organizacija iz Slovenije, Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva. V.d. ravnateljice Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin naglasila je kako je suzbijanje nasilja nad ženama ozbiljan problem s kojim se teško izlazi na kraj.

"Žene su toliko izložene nasilju iz jednostavnog razloga, jer još uvijek nisu u mnogim aspektima društva ravnopravne s muškarcima. To su itekako povezani procesi", poručila je.

Nedovoljni statistički podaci

Kao poseban problem istaknula je nedovoljno prikupljanje statističkih podataka o različitim oblicima nasilja nad ženama, koji bi omogućili usporedbu te pojave među pojedinim zemljama kako bi se na razini EU ili Vijeća Europe mogli uspostaviti što efikasniji alati.

"Nasilno ponašanje je jedan od najozbiljnijih, sveprisutnih problema modernog društva u cjelini, kako kod nas u Hrvatskoj tako i diljem Europe i svijeta", kazala je državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić.

Naglasila je da dostupni statistički podaci MUP-a ukazuju na činjenicu da su žene najčešće žrtve nasilja. Tako je prošle godine 77 posto počinitelja nasilja bilo muškog spola, a ukupno je 64 posto žena bilo žrtvom nasilja. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine 77 posto je bilo muškog spola, a 63 posto žena bilo je žrtvom nasilja.

Istaknula je da Ministarstvo financijski podržava 18 od ukupno 19 skloništa za žrtve nasilja u Hrvatskoj. Posebno je naglasila važnost stručnih službi koje su dužne pružiti potporu ženama žrtvama obiteljskog nasilja.

"Zaštitu žrtava nasilja moguće je postići samo dobrom međuresornom suradnjom, odnosnom koordiniranim djelovanjem stručnih službi koji u situaciji nasilja trebaju žrtvi osigurati potrebnu, nužnu, pravovremenu pomoć i zaštitu, odnosno djelovanjem cjelokupnog sustava i svih sudionika od državnih tijela do organizacija civilnog društva, budući da je zaštita prava ugroženih osoba obveza svih nas", poručila je Mađerić.

Konferencija  koja se održava do 1. prosinca je dio projekta "PRVE - izgradnja kapaciteta za prve točke kontakta za žrtve nasilja u obitelji i druge oblike rodno utemeljenog nasilja", a financiraju je Europska unija, Grad Zagreb i Vladin Ured za udruge.