Dnevne novosti

Pavić pozvao članove sindikata javnih službi da podupru parafirani TKU

01.12.2017 07:15 ZAGREB, 30. studenoga 2017. (Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić pozvao je u četvrtak članove sindikata javnih službi da na referendumu podupru konačni prijedlog Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU), koji je parafiran ovoga tjedna nakon pregovora Vlade i sindikata, ističući da će njime 180.000 zaposlenih u javnim službama iduće godine ukupno dobiti dodatnih dvije milijarde kuna.
"Ovim putem pozivam sve članove sindikata čiji su čelnici parafirali sporazum da podupru taj sporazum. Mislim da on osigurava četiri godine socijalne stabilnosti i osigurava pregovore i mogućnost daljnje suradnje za povećanje prava ako bude, naravno, fiskalnih mogućnosti", rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade na kojoj je prihvaćena odluka o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama.

Parafiranim sporazumom, naime, osnovica za obračun plaće u javnim službama utvrđena je u visini od 5.421,54 kune bruto, a Vladinom odlukom ta će se osnovica primjenjivati s plaćom za mjesec studeni, koja se isplaćuje u prosincu.Pavić ističe da bi temeljem parafiranog TKU-a profesori, liječnici, učitelji, djelatnici u kulturi, socijalnoj skrbi, njih 180.000, u idućoj godini dobili ukupno dodatnih dvije milijarde kuna.

Prema parafiranom TKU-u naknada za prijevoz povećana je s 0,75 na kunu po kilometru, a osnovica plaće povećana je za dva posto. Postignut je i dogovor o isplati božićnice i regresa za ovu i iduće godine, a svake godine u svibnju po pitanju osnovice, božićnice i regresa otvarati će se pregovori, prije donošenja Smjernica za fiskalnu politiku, dodao je Pavić.Ugovor je parafiran na četiri godine da osiguramo stabilnost i kvalitetan socijalni dijalog među partnerima, kaže Pavić.

"U proračunu za 2018. godinu, pored 1,49 milijardi kuna za mirovine, najveće izdvajanje je upravo za povećanje plaća državnih i javnih službenika u vrijednosti od 1,4 milijarde kuna više nego 2017. godine. Kada na to dodamo božićnicu, koja košta 270 milijuna kuna i regres od 270 milijuna kuna, ukupni paket koji smo ponudili bio je vrijedan dodatnih dvije milijarde kuna", kazao je ministar.Uz zahvalu sindikalnim pregovaračima na konstruktivnom dijalogu, ocijenio je kako su uspjeli maksimalno povećati prava djelatnika u javnim službama.