Dnevne novosti

Serija debata o EU i njenoj budućnosti

11.12.2017 07:20 ZAGREB, 8. prosinca 2017. (Hina), Debatom "Ja Europljanin", u srijedu, 13 prosinca u Zagrebu, započet će niz debata koje će se kroz iduću godinu održavati diljem Hrvatska, a na kojima će se tematizirati Europska unija, njena budućnosst i poziciija Hrvatske, najavio je u petak Ivan Domagoj Milošević, predsjednik saborskog Odbora za europske poslove koji sa Studentskim zborom i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj organizira te debate.
Želimo čuti stavove studenta, njihova promišljanja, želimo sa studentima podijeliti naša iskustva, poziciju Hrvatske prema Uniji, potaknuti studente na što intenzivniji i javniji društveni angažaman, rekao je Milošević.

Poručio je i kako studenti trebaju osvijestiti vlastitu snagu i odgovornost za svoju budućnost. Ja čvrsto vjerujem u njihovu budućnost u Hrvatskoj, ne u inozemstvu, rekao je predsjednik Odbora. Debate će se, najavljuje potpredsjednik Odbora Bojan Glavašević, održati u četiri najveća sveučilišna centra, preko njih se EU želi približiti hrvatskim građanima.

Intencija je da 2019., godinu izbora za Europski parlament, studenti i građani dočekaju što informiraniji, kaže Glavašević. Važno je razgovarati o europskim temama, ističe Mirela Rašić iz Predstavništva EK u Hrvatskoj te podsjeća da je Europa suočena sa brojnim izazovima, unutarnjim i vanjskim.

Osim toga, dodaje, većina mladih pokazuje nepovjerenje u institucije, kako nacionalne, tako i one Unije, projekta koji se, unatoč svim izazovima, održao 60 godina. Iz Studentskog zbora poručuju da su debate važne za hrvatske studente koji su nedovoljno informirani o Uniji. Želimo potaknuti svijest studenata o poziciji Hrvatske i Hrvata u EU, ističe Nediljko Jerković.