Dnevne novosti

"Kreativni zatvori" polučili uspjeh u Požegi, Remetincu...

19.12.2017 07:10 ZAGREB, 18. prosinca 2017. (Hina), Iz udruge "Skribonauti" izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo uspjesima kulturnih i umjetničkih programa koje su tijekom ove godine organizirali u zatvorima i kaznionicama u sklopu projekta "Kreativni zatvori", no voditelji programa i drugi sudionici su pozvali zatvorski sustav na veće povjerenje prema projektu kako bi se što bolje proveo.
Radi se o trogodišnjem programu koji financira Ministarstvo pravosuđa, što je prvi put da je to ministarstvo raspisalo natječaj za takve programe, rekla je Paula Zore iz Skribonauta na okruglom stolu u Zagrebu te dodala da je njezina udruga prije programe provodila uz financijsku potporu Ministarstva kulture i drugih, ali da im nova situacija omogućuje da dugoročnije planiraju projekte.

Voditeljica projekta Kreativni zatvori Luiza Bouharaoua napomenula je da se projekti provode gotovo pet godina u dva zatvora i dvije kaznionice, te da kombiniraju dva tipa aktivnosti: radionički rad s manjim brojem zatvorenica i zatvorenika u različitim medijima te kulturne programe koji su namijenjeni cijeloj zatvorskoj populaciji.

Na radionici animiranog filma u Remetincu sedam polaznika

Radionica animiranoga filma u Zatvoru Remetinec u Zagrebu ima sedam polaznika, koji imaju cilj stvaranja kratkog filma od osmišljavanja likova, preko tehničkih pitanja do snimanja filma, rekla je voditeljica Dina Karadžić. To je zahtjevan proces, za koji je potrebno veliko strpljenje. Trenutačno su u realizaciji tri videa i radionica iznimno pozitivno djeluje na polaznike, dodala je.Voditeljica radijskog programa u kaznionici u Lipovici "Uvjetni radio" Ljubica Letinić rekla je da je interes za radiom u kaznionici velik te da su u kratkom vremenu osnovali redakciju i riješili niz pitanja.

Međutim, zbog tehničkih i drugih prepreka, od kojih je rigidna cenzura i pitanje što se uopće smije - najveći problem, realizacija "Uvjetnog radija" je upitna, rekla je.Mario Kovač više je godina vodio radionice kreativnog pisanja, koje sada održava u Karlovcu.

Različiti razlozi potiču zatvorenike da se pridruže, od najjednostavnijih da razbiju dosadu do kompleksnih osobnih pitanja, rekao je i dodao da je imao i neobično iskustvo pojave "barbarogenija", polaznika koji između radionica napiše golemu količinu teksta s detaljnim opisima situacija u koje uklapa vlastita iskustva i razne fikcije.

Nadam se da ćemo mu pomoći da dođe do kraja, dodao je Kovač.Voditeljice književnog kluba u Kaznionici u Požegi Luiza Bouharaoua i Paula Zore rekle su da ondje postoji živi interes za hrvatskom književnosti. Na radionicama čitaju hrvatske autore i do sada su im bili gosti književnica Slađan Bukovac i pisac Roman Simić.

Program sudionicama omogućuje kontakt s vanjskim svijetom, a one pokazuju visoku odgovornost prema tom procesu, dodale su. U kaznionici u Požegi i literarna radionica Spisateljica Marina Vujčić ispričala je svoje iskustvo održavanja četiriju radionica u Kaznionici u Požegi. Htjela je ući u zatvor kako bi stekla iskustva za svoj roman, ali se njezina misija, rekla je, pretvorila u humanitarnu. Male su šanse da se otkrije neki veliki talent iako su dvije od 14 polaznica imale veliki literarni potencijal.

Mislim da je smisao da te žene dobiju u nama potvrdu da postoji neki vanjski svijet, da netko vani razmišlja o njima. Radionica je dobila oblik psihoterapije u kojoj je Marina Vujčić, kako je rekla, polaznicama nastojala približiti terapijsku moć pisanja.Imala sam ideju odnijeti im tri vreće knjiga, ali je to toliko komplicirano da sam odustala, rekla je i dodala da je snosila troškove radionice i morala potpisati da ništa od onoga što vidi i čuje neće iznijeti u javnost ni na koji način.

Dina Karadžić ocijenila je da nije važno otkriti talent, nego osloboditi proces tereta visoke umjetnosti rezervirane samo za iznimne pojedince. Veliki je uspjeh da u sklopu jedne radionice uvjerite ljude da je to nešto u čemu oni mogu sudjelovati i da kroz to mogu nešto dati, te da je to, konačno, vrednovano. To je jako važan transformacijski učinak na osobnoj razini polaznica i polaznika, ocijenila je.

Rasprava o iskustvima na radionicama nakon toga se usmjerila na kritiku ograničenja s kojima se izvođači suočavaju. Mario Kovač smatra da ograničenja najviše proizlaze iz nepovjerenja sustava u ljude koji dolaze izvana, koji se postupno pretvara u odnose povjerenja.

Ljubica Letinić ističe da se ne radi samo o pitanju povjerenja, nego da joj se čini da nije jasno tko i kada ima neko pravo. Iz publike se čulo da zatvorenici imaju određena prava, među kojima su i pravo na jednaki tretman, te da se to u praksi ne poštuje.Na okruglom stolu sudjelovali su načelnik Sektora tretmana u Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Zvonimir Penić i upravitelj Kaznionice Lipovica Saša Rajić, koji su zahvalili projektu "Kreativni zatvori" i rekli da su radionice od neprocjenjive važnosti za zatvorenike. Pozvali su sudionike da se ne obeshrabre te izrazili nadu da će stvari ići nabolje i u pogledu izmjena zakona i pravila postupanja u zatvorima.