Dnevne novosti

Trump prijeti ukidanjem financija zemljama koje glasaju za rezoluciju UN-a

21.12.2017 07:05 NEW YORK, 20. prosinca 2017. (Hina/AFP), Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u srijedu ukidanjem financijske pomoći zemljama koje glasaju za rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje američko priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.
 "Imamo na umu te glasove", rekao je i zaprijetio "svim zemljama koje uzimaju naš novac i zatim glasaju protiv nas u Vijeću sigurnosti". Novo glasanje je predviđeno za četvrtak u 15 sati po GMT-u na Općoj skupštini UN-a koja ima 193 zemlje članice. Te rezolucije nisu obvezujuće i ne postoji pravo veta. Rezolucije izglasava dvotrećinskom većinom.

Nekoliko veleposlanika računa na 165 do 190 glasova za rezoluciju. "Ukoliko bude 130 glasova za, to će biti loš rezultat", precizirao je jedan neimenovani veleposlanik.

"Predsjednik Trump će pozorno pratiti to glasanje i tražio je da ga upozorim na zemlje koje će glasati protiv nas", napisala je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. "I uzet ćemo u obzir svaki glas o toj rezoluciji". Trump je 6. prosinca prekinuo desetljećima dugu američku politiku i odlučio premjestiti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak stavile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Jeruzalemu. Protiv nacrta rezolucije, koji je pripremio Egipat, glasao je samo SAD, a 14 zemalja članica Vijeća glasalo je za nju. Nakon što je SAD stavio veto na rezoluciju palestinski ministar vanjskih poslova je rekao da će Palestinci zatražiti izvanrednu sjednicu Opće skupštine UN-a.