Dnevne novosti

Na prijedlog ministra Božinovića Hrvatska izašla iz SELEC-a

22.12.2017 07:25 ZAGREB, 21. prosinca 2017. (Hina), Vlada je u četvrtak, na prijedlog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, donijela suglasnost za povlačenje Hrvatske iz Konvencije Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi (Southeast European Law Enforcement Center - SELEC) i Protokola o povlasticama i imunitetima Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi.
Do 2014. SAD su osiguravale većinu novca za rad SELEC-a i provedbu operativnih aktivnosti u okviru stručnih radnih skupina koje su pokrivaju borbu protiv droga, ukradena vozila, trgovanje ljudima i krijumčarenje migranta, borbu protiv prijevara i krijumčarenja, sigurnost kontejnerskog prijevoza, borbu protiv terorizma, financijski i računalni kriminalitet i kaznena djela protiv okoliša.

Međutim, SAD su 2014. sklopile Sporazum o operativnom partnerstvu temeljem kojeg od tada godišnje doprinose samo s dva posto ukupnog proračuna SELEC-a, doznaje se u MUP-u.Stoga je od 2014. značajno smanjeno financiranje zajedničkih operativnih aktivnosti SELEC-a.

Iako godišnji doprinos država članica nije povećan posljednjih pet godina, Financijska savjetodavna skupina SELEC-a ukazuje na neodrživost rada SELEC-a bez povećanja davanja država članica. Stoga je tijekom 2018. ili najkasnije 2019. moguće očekivati značajno povećanje godišnjih davanja država članica. Temeljem toga MUP je 2016. proveo analizu isplativosti sudjelovanja u provedbi Konvencije.

Također, provedena su savjetovanja s Ministarstvom financija i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te je zaključeno kako ulaganja u provedbu SELEC Konvencije nisu isplativa, odnosno nisu u razmjeru s godišnjim troškovima.

Utvrđeno je kako skromni rezultati ostvarene suradnje u okviru SELEC-a, kako se ističe, ne odgovaraju interesima i prioritetima Republike Hrvatske te ne opravdavaju daljnje članstvo u toj organizaciji.Ističu kako se sada potrebno usredotočiti na suradnju putem EUROPOL-a, kao odlične platforme za jačanje suradnje i razmjene informacija s državama članica EU i susjednim zemljama.

Neke od država članica (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Moldova i Albanija) potpisale su s EUROPOL-om Sporazum o operativnoj suradnji. To znači da su u EUROPOL-u uspostavile urede časnika za vezu i da s EUROPOL-om razmjenjuju operativne podatke, provode zajedničke operacije i doprinose izradama procjena ugroze na svim relevantnim područjima organiziranog i teškog kriminaliteta.

Sklapanje tih sporazuma uvelike je smanjilo značaj SELEC-a kao točke koordinacije operativnih postupanja Republike Hrvatske s ostalim državama članicama SELEC-a. Nakon Vladine odluke o povlačenju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova diplomatskim putem obavijesti će Tajništvo Centra za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi i depozitara Vladu Rumunjske o povlačenju Hrvatske iz navedene Konvencije i Protokola te utvrditi kako povlačenje iz Konvencije ne iziskuje proračunska sredstva za narednu godinu.

Hrvatska je, ističu, podmirila sve svoje financijske obveze prema SELEC-u za 2017. godinu te ne sudjeluje u aktivnostima predviđenima u razdoblju od 2018. godine nadalje. Sadašnje Članice SELEC-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Helenska Republika, Mađarska, Makedonija, Moldova, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Turska, a do 2012. članica je bila i Slovenija.