Dnevne novosti

Predsjedavajući OESS-a: Treba uspostaviti bolje odnose u regiji Mediterana

12.01.2018 07:10 BEČ, 11. siječnja 2018. (Hina/dpa), Uspostava boljih odnosa sa sjevernoafričkim zemljama bit će ključna za zaštitu Europe, izjavio je u četvrtak talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano predstavljajući program predsjedanja Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koje je preuzela Italija.
Posljednjih godina OESS je uložio puno energije u traženje rješenja za krize u istočnoj Europi, uključujući rat u Ukrajini."Globalna sigurnost i napredak ovise o dinamici u regiji Mediterana", rekao je Alfano izaslanicima 57 zemalja članica OESS-a u Beču.

Italija je početkom godine preuzela jednogodišnje predsjedanje OESS-om od Austrije, koja je u središte svog predsjedanja stavila borbu protiv radikalizacije i pomoć ljudima u područjima zamrznutog sukoba u istočnoj Europi.

"Mi ćemo staviti snažniji naglasak na više izazova u regiji Mediterana", kazao je Alfano.On je predložio gradnju "istinskog partnerstava" sa zemljama na južnim obalama Sredozemnog mora, glavnoj migracijskoj ruti iz Afrike za Europu.

Italija planira osnažiti dijalog s europskim susjedima na jugu glede suradnje u području migracija i sigurnosti, posebice vezano za problem povratka boraca islamske države u Europu nakon poraza u Siriji i Iraku.

Unatoč tome što je fokus stavljen na Sredozemlje, ministar je istaknuo da je "glavni pokusni poligon potraga za rješnjem ukrajinske krize".

Alfano planira posjetiti Ukrajinu i Rusiju 31. siječnja i 1. veljače.Alfano je također pozvao na snažniji kulturni dijalog u borbi protiv fanatizma i terorizma.