Dnevne novosti

Grabar-Kitarović kaže da BiH nema većeg prijatelja od Hrvatske

18.01.2018 07:32 SARAJEVO, 17. siječnja 2018. (Hina), Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u srijedu u Sarajevu kako je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj BiH i snažan zagovornik jednakopravnosti svih njezinih naroda i građana, te je istodobno je izrazila žaljenje zbog nepotrebnih političkih sukoba između dužnosnika dviju država proteklih tjedana, uključujući i optužbe koje su iz BiH stizale na njezin račun.

"Na žalost, često su mi pripisivane izjave koje nisam davala", kazala je predsjednica na konferenciji za novinstvo održanoj nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem na početku njezina službenog trodnevnog posjeta BiH.

Kazala je kako je u Sarajevo došla da bi poslala jasne i nedvojbene poruke o politici Hrvatske i svojim osobnim stajalištima prema BiH.

"Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda ali isto tako želim graditi mir i prijateljstvo sa susjednim državama i nema zemlje s kojom je to potrebnije raditi nego s BiH.

Hrvatska je obvezna pozorno pratiti zbivanja u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, a to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutarnja pitanja", kazala je hrvatska predsjednica podsjećajući na obveze koje Hrvatska ima kao potpisnica Washingtonskog i jamac Daytonskog sporazuma.

Dodala je kako i osobno želi podržati BiH kao prijatelj te zemlje i da Hrvatska želi BiH samo dobro u unutarnjem razvoju i na putu ka članstvu u EU i približavanju NATO-u.

Razgovore s članovima Predsjedništva BiH opisala je "vrlo otvorenima" ustvrdivši kako je dominirala pozitivna dimenzija te je najavila intenziviranje komunikacije i rješavanje otvorenih pitanja kroz "tihu diplomaciju". Kazala je kako otvorena pitanja bespotrebno opterećuju uzajamne odnose.

Podsjetila je kako je Hrvatska uložila gotovo milijardu eura u gospodarstvo u BiH dok je vanjskotrgovinska razmjena između dviju država samo u protekloj godini razmjena iznosila 1,6 milijardi eura, što jasno ilustrira povezanost RH i BiH.

Grabar-Kitarović je ocijenila kako je stoga žalosno što se posljednjih tjedana i mjeseci u obje države stvarala negativna klima i oko njezina posjeta i oko uzajamnih odnosa pa je stoga vrijeme u izravnom razgovoru i dijalogu poslati jasne i nedvojbene poruke o potrebi jačanja suradnje i prijateljskih odnosa.

Promjena izbornog zakona ključni izazov

Hrvatska predsjednica je istaknula kako čelnicima BiH moraju riješavati otvorena pitanja u zemlji na temelju jednakopravnosti konstituvnih naroda i svih njezinih građana, uključujuči tu kao "ključni izazov" očekivane promjene izbornog zakona na tragu odgovarajućih sudskih presuda, pri čemu je prvenstveni cilj izbjeći eventualni paralizu vlasti nakon izbora najavljenih za listopad.

Hrvatska pritom ne želi nametati nikakva rješenja, istaknula je Grabar-Kitarović.Brigu za hrvatski narod u BiH opisala je kao sastavni dio brige za dobrobit svih naroda i građana u BiH. "Bojim se... da se to često promatra kao igra 'nultoga zbroja' odnosno da je dobitak za jedan narod automatski gubitak za drugi. To tako ne može i ne treba biti, a zalagnje za prava hrvatskog naroda ni na koji način ne znači da bi to trebalo biti na račun drugih naroda i nacionalnih manjina", kazala je Grabar-Kitarović.

Kazala je i kako BiH nije imala nema i neće imati većeg zagovornika svog europskog puta od Hrvatske a isto se odnosi i na približavanje NATO-u. Istaknula je i kako Hrvatska odlučno zagovara jačanje regionalne stabilnosti i suradnje uz ocjenu kako je preduvjet trajnog mira i stabilnosti jugoistoka Europe da sve države regije koje to žele uđu u EU i NATO. 

Komentirajući optužbe na da je preuveličavala opasnost od islamskog radikalizma u BiH, predsjednica je kazala kakao su sve dvojbe oko toga raščišćene u kontaktima čelnika obavještajnih agencija dviju država, a najvažnije od svega je da sigurnosne službe u cijeloj regiji sada još bolje surađuju i razmjenjuju informacije kako bi spriječile moguće prijetnje.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je zahvalnost hrvatskoj predsjednici na njezinu odnosu prema BiH, izražavajući nadu kako će ovaj posjet doprinijeti stabiliziranju stanja u toj zemlji. "Uvjeren sam da je sve ono što ste do sada radili bilo u interesu jačanja odnosa između Hrvatske i BiH", kazao je Čović, dodajući kako postoji puno prostora za jačanje gospodarske suradnje te prometne i energetske povezanosti dvije države.

Kazao je i kako vjeruje da nijedno otvorenih pitanja u odnosima između dvije države nije toliko teško da se ne može riješiti razgovorom.

Ustvrdio je kako BiH sama treba urediti svoje unutarnje odnose, a Hrvatska joj u tome treba biti partner.Nakon sastanka s članovima bosanskohercegovačkog državnog vrha u programu posjeta hrvatske predsjednice su odvojeni susreti s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te s članovima kolegija dva doma Parlamenta BiH.

Nakon toga uslijedit će njeni susreti s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom te s predstavnicama udruge koja okuplja majke iz Srebrenice.