Dnevne novosti

Sabor u srijedu o novom Zakonu o arhivima

07.02.2018 07:41 ZAGREB, 6. veljače 2018. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu će raspravljati o novom Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima koji je predložila Vlada, a kojim se, tumače iz resornog ministarstva, bitno liberalizira korištenje arhivske građe i omogućuje transformacija javnog arhivskog gradiva iz tradicionalnog u digitalni oblik. Drugi je to zakon koji u manje od godine dana uređuje tu materiju. 
Sabor je, naime, proljetos na inicijativu Mosta donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Za razliku od važećeg zakona, prijedlog novoga definira stvaranje, čuvanje i predaju tog gradiva u elektroničkom obliku i stvara pretpostavke za preuzimanje tog digitalnog gradiva i digitalizaciju usluge arhiva. 

Donošenjem novog zakona značajno će se smanjiti troškovi za sve javne ustanove koje imaju obvezu čuvanja arhivskog gradiva te za gospodarstvo, objasnila je na nedavnoj Vladinoj sjednici ministrica kulture Nina Obuljen. Novim se zakonom, istaknula je, liberalizira dostupnost gradiva.

"Javno arhivsko gradivo bit će dostupno od njegova nastanka, ako zakonom nije drugačije određeno, što do sada nije bilo slučaj", rekla je ministrica, pojasnivši da se ukida rok od 30 godina nedostupnosti. Zakonom se, navela je, kvalitetno rješava i pitanje dostupnosti arhivskog gradiva nastalog od 1945. do 1990. godine. 

"Podaci o javnom arhivskom gradivu nastalom do 30. svibnja 1990. godine dostupni su bez ograničenja, osim zaštićenih osobnih podataka, s tim da se osobnim podacima u smislu ovog zakona ne smatraju podaci o obavljanju službenih dužnosti i poslova, utjecaju i ulozi osoba koje su obnašale javne dužnosti te pripadnika i suradnika službi sigurnosti nedemokratskog režima u tom razdoblju“, kazala je. 

Mostove izmjene tog zakona propisale su, pak, da je javno arhivsko gradivo nastalo do 22. prosinca 1990. kada je donesen hrvatski Ustav, dostupno bez ograničenja, odnosno 30 godina od nastanka, uz neke mjere zaštite osobnih podataka.