Dnevne novosti

Zajednica povratnika Hrvatske traži potporu za prijedlog novog zakona o ratom stradalim područjima

13.02.2018 07:15 VUKOVAR, 12. veljače 2018. (Hina), Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) traži  široku potporu lokalne samouprave kako bi njihova inicijativa o donošenju novog zakona o ratom stradalim područjima bila podržana, poručio je u ponedjeljak u Vukovaru predsjednik ZPH Josip Kompanović iznoseći inicijativu te zajednice na Koordinaciji vukovarsko-srijemskoga župana Bože Galića s načelnicima i gradonačelnicima te županije. 
Kompanović je pojasnio da nacrt prijedloga novoga zakona, među ostalim, predviđa da gospodarske zone na područjima od posebne skrbi oprema Ministarstvo gospodarstva, a lokalna samouprava, potom, investitoru može ponuditi građevinsko zemljište i mimo natječaja, uz mogućnost povoljnoga zakupa pa i do darovanja zemljišta.

Uz to, predviđena je mjera oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju proizvodnih objekata, oslobađanje plaćanja svih općinski ili gradskih poreza, oslobođenje investitora plaćanja poreza na dobit kroz određeno vrijeme. Uz to, rekao je,  predlažu se i poticajne mjere prema građanima, primjerice povećanje povrata poreza, povećanje plaća deficitarnom kadru i drugo.

„Riječ je o ozbiljnom prijedlogu koji nije nešto novo, no prijedlogu koji može popraviti tešku situaciju na ratom pogođenim područjima“, naglasio je Kompanović. Dodao je da se o inicijativi ZPH  dva puta razgovaralo s premijerom te da ima  "osjećaj da su dobili njegovu potporu, no da zapinje na nižim razinama“. 

O dolasku Vučića - ZPH: Pitanje ratne štete 

Galić: Imamo pograničnu suradnju, važnost rješavanja graničnih pitanja    Komentirajući posjet predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučić Hrvatskoj,  predsjednik ZPH rekao je da zajednica „…ima ogroman interes da se pitanje ratne štete otvori, a od čega zajednica nikada nije odustala“.  

Vučićev posjet komentirao je i župan Božo Galić te istaknuo da se ne želi miješati u državnu politiku na kojoj je da ocijeni je li sazrelo vrijeme za takav posjet. Međutim, rekao je Galić, kao županija koja graniči sa Srbijom želimo što bolje odnose između dvije države čemu pridonosi i županija.

„Imamo stalnu komunikaciju, pograničnu suradnju na zajedničkim projektima kao i suradnju s Hrvatima u Vojvodini“, rekao je Galić, naglasivši važnost rješavanja graničnih pitanja.