Dnevne novosti

Vijeće EU-a raspravljalo o Poljskoj, čeka se odgovor Varšave

28.02.2018 07:10 BRUXELLES, 27. veljače 2018. (Hina), Vijeće za opće poslove EU-a u utorak je raspravljalo o prijedlogu Europske komisije da se aktivira članak 7 protiv Poljske, ali bez ikakvih odluka jer se čeka odgovor Varšave na preporuke Europske komisije.Europska komisija je u prosincu prošle godine predložila da se protiv Poljske aktivira članak 7, koji u konačnici može dovesti do oduzimanja prava glasa, stoga se i naziva "nuklearnom opcijom".

Ta odredba ugovora nikada do sada nije korištena. Međutim, s obzirom da je za oduzimanje prava glasa potrebna jednoglasna odluka svih drugih zemalja članica, teško je očekivati da će se to ikad dogoditi. Mađarska je već najavila da će biti protiv toga.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans u utorak je ministrima za vanjske ili europske poslove zemalja članica predstavio prijedlog Komisije za aktiviranje članka 7. To je prva faza u postupku koja je predviđena tim člankom, a istodobno Komisija vodi dijalog s poljskim vlastima. Sljedeći korak u postupku ovisit će o ishodu toga dijaloga.

Timmermans je rekao da očekuje da poljske vlasti vrlo skoro odgovore na preporuke Komisije. Postupak protiv Poljske pokrenut je zbog spornih pravosudnih reformi, za koje Komisija kaže da sudstvo gubi neovisnost i da se stavlja pod političku kontrolu.  

Njemačka, Francuska, Nizozemska, Švedska i druge zemlje vrše pritisak na Poljsku da povuče sporne reforme. Njemački državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova, zadužen za EU Michael Roth upozorio je Poljsku da dijalog s Komisijom ne koristi kao dimnu zavjesu.

"Sat otkucava. Europska komisija i niz drugih zemalja članica vrlo su zabrinute zbog stanja s vladavinom prava, posebice u pogledu neovisnosti pravosuđa", rekao je Roth, dodajući da se po tom pitanju Njemačka i Francuska potpuno slažu.