Dnevne novosti

U Ministarstvu zdravstva parafiran KU za zdravstvo i zdravstveno osiguranje

06.03.2018 07:30 ZAGREB, 5. ožujka 2018. (Hina), U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak je parafiran Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja za oko 72.000 zaposlenih u tom sustavu, kojim je zadržana razina materijalnih i ostalih prava iz dosadašnjeg KU-a, čije je produžena primjena istekla početkom ožujka.
Novi KU bit će na snazi godinu dana, tijekom kojih bi Vlada trebala pronaći rješenje za uključivanje u kolektivne pregovore Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji zbog nedovoljnog broja članova, prema Zakonu o reprezentativnosti, ne može sudjelovati u pregovorima.

KU su parafirali ministar zdravstva Milan Kujundžić i predsjednici dvaju reprezentativna sindikata - Branka Grgurić iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, a tekst Ugovora bit će upućen na prihvaćenje u Vladu.

"Vlada i sindikata su se složili da nije primjereno o novom KU-u pregovarati bez liječnika, pa treba u idućih godinu dana pronaći rješenje za njihovo uključivanje", izjavio je Hini ministar Kujundžić.Jedno od rješenja, kako je ranije najavljeno, bile bi izmjene Zakona o reprezentativnosti sindikata.

Predsjednica sestrinskog sindikata Branka Grgurić naglasila je kako je u ovom trenutku najvažnije da su zadržana sva prava zaposlenih, odnosno da će svi radnici u sustavu ostvarivati plaće i materijalna prava kao i dosad.

Također je dobiveno vrijeme kako bi se pronašao način da se u kolektivne pregovore uključe i predstavnici liječnika.Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak kazao je kako su sindikati pristali da se prava iz prethodnog KU-a produže za još godinu dana jer je svima u interesu da Vlada pronađe rješenje kako bi u novim kolektivnim pregovorima, koji bi trebali započeti za manje od godinu dana, mogao sudjelovati i HLS.

U novim pregovorima, dodaje Topolnjak, treba otvoriti pitanje materijalnih dodataka na posebne uvjete rada i riješiti problem novih radnih mjesta koja su se pojavila u sustavu zdravstva, a nisu u klasifikaciji zanimanja u sadašnjem KU.