Dnevne novosti

Sabor u četvrtak o šumama, Odbor za Ustav o amandmanima na Poslovnik

15.03.2018 07:40 ECO

ZAGREB, 14. ožujka 2018. (Hina), Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o prijedlogu Zakona o šumama koji se uređuje sustav i način upravljanja, korištenje i raspolaganje šumama i šumskim zemljištima kao prirodnim bogatstvom, dok će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nastaviti sjednicu raspravom o preko 500 amandmana pristigla na prijedlog novog saborskog Poslovnika.

Zakonom o šumama bi se uz ostalo više od 90 posto pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost oslobodilo plaćanja općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ), te s pet na deset godina produljio rok u kojem će gradovi opožareno zemljište moći prenamijeniti u građevinsko. Zakon omogućuje i da se šumsko zemljište koristi za ispašu stoke i proizvodnju biomase, te uvodi elektronička evidencije cijelog šumskog gospodarskog područja Hrvatske.

Uvodi se i definicija šumoposjednika te podjela privatnih šumoposjednika po veličini posjeda s tim da će mali i srednji biti oslobađeni određenih troškova. Novim zakonom uređuje i postupak izdvajanja pojedinog šumskog zemljišta u državnom vlasništvu. 

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav nastavit će raspravljati o 522 amandmana pristigla na prijedlog novog saborskog Poslovnik budući da je na prošloj sjednici uspio raspraviti njih tek desetak posto. Oporba se nada da će vladajući pristati na neke od njihovih zahtjeva kao što su zadržavanje jutarnje stanke u 9,30 sati, duljina trajanja replika te da se oporbeni zakonski prijedlozi koji se na dnevnom redu nalaze više od 30 dana na zahtjev 20 zastupnika moraju raspraviti u roku od osam dana.