Dnevne novosti

EU nudi općinama po 15 tisuća eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima

21.03.2018 07:15 BRUXELLES, 20. ožujka 2018. (Hina), Europska komisija u okviru Programa WiFi4EU nudi općinama u EU-u po 15 tisuća eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, poput knjižnica, muzeja, bolnica, trgova ili parkova.
Europska komisija je u utorak objavila da je pokrenut internetski portal WiFi4EU, na koji se zainteresirane općine mogu prijaviti i početi prijavljivati za prvi natječaj koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine se mogu registrirati od utorka na portalu www.WiFi4EU.eu. Sredinom svibnja bit će objavljen prvi poziv za na podnošenje prijava, a prijavljene općine moći će podnijeti zahtjeve za prvi paket od 1000 vaučera WiFi4EU (svaki u vrijednosti od 15 tisuća ura).

Kriterij za raspodjelu vaučera je redoslijed prijava - prvih tisuća prijavljenih dobiva 15 tisuća eura.Komisija će, uzimajući u obzir ravnomjernu geografsku zastupljenost, objaviti imena prvih 1000 općina koje će dobiti financiranje u okviru prvog poziva. Svaka država sudionica dobit će najmanje 15 vaučera.

Riječ je o inicijativi koju je u svom govoru o stanju Unije u rujnu 2016. najavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Cilj je inicijative WiFi4EU zajamčiti da svako europsko selo i svaki grad do 2020. dobiju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života", rekao je tada Juncker.

Općine mogu iskoristiti vaučere WiFi4EU za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim središtima javnog života. Troškove održavanja mreže snosit će općine.

U proračunu EU-a do 2020. 120 milijuna eura namijenjeno je financiranju opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 8000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Tijekom sljedeće dvije godine objavit će se još četiri poziva na podnošenje prijava u okviru programa WiFi4EU.

Mreže financirane programom WiFi4EU bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika. Financiranje će se odobriti samo onim mrežama koje ne udvostručavaju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima.