Dnevne novosti

16 članica EU protjeruje ruske diplomate, Austrija neutralna

27.03.2018 07:05 ZAGREB, 26. ožujka 2018. (Hina), Španjolska i Mađarska pridružile su se skupini članica Europske unije, a među njima je i Hrvatska, koje su u ponedjeljak odlučile protjerati dio ruskog diplomatskog osoblja zbog afere Skripal, a Austrija se suzdržala pozivajući se na svoju neutralnost na temelju koje želi zadržati mogućnost dijaloga s Kremljom, javljaju u ponedjeljak agencije.
Španjolska će protjerati dvojicu ruskih diplomata kao odgovor na napad nervnim otrovom u Engleskoj za koji je britanska vlada optužila Moskvu, priopćilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova, a prenosi Reuters.

"Španjolska vlada je od početka smatrala da je napad nervnim otrovom u Salisburyju iznimno ozbiljan čin i golema prijetnja našoj kolektivnoj sigurnosti i međunarodnom pravu", navodi se u priopćenju.Španjolska vlada je opetovala svoju solidarnost s Velikom Britanijom i sa svim žrtvama napada.

Austrija se pak suzdržala od takve akcije pozivajući se na svoju neutralnost na temelju koje želi zadržati mogućnost dijaloga s Kremljom.

"Podupiremo odluku o povlačenju veleposlanika EU-a u Moskvi, ali nećemo poduzeti mjere na državnoj razini", ističe se u zajedničkom priopćenju konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza i ministrice vanjskih poslova povezane s FPO-om (krajnja desnica) Karin Kneissl, prenosi France Presse.

"Želimo sačuvati otvorene komunikacijske kanale s Rusijom", dodali su, istaknuvši da je "Austrija neutralna zemlja i smatra se mostom između Istoka i Zapada". Mađarska se također odlučila pridružiti članicama europskog boka i protjerat će jednog ruskog diplomata.

"Na temelju rečenoga na zasjedanju Europskog vijeća, Mađarska će protjerati jednog ruskog diplomata", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Talijanska desnica kritički se obrušila na članice EU-a koje su odlučile protjerati rusko diplomatsko osoblje, a vlastitu su zemlju nazvale "slugom"  stranih država.

Čelnik talijanske Lige Matteo Salvini, koji predvodi konzervativni blok stranaka, kritizirao je u ponedjeljak SAD i određene zemlje Europske unije zbog pretjerivanja ruskih diplomata koje je uslijedilo nakon napada neurotoksinom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Velikoj Britaniji.

Konzervativni savez, koji uključuje stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija, dobio je najviše glasova na parlamentarnim izborima 4.  ožujka i pokušava sastaviti koalicijsku vladu. "Bojkotiranje Rusije, obnova sankcija i protjerivanje diplomata ne pridonosi rješavanju problema već ih pogoršava", kazao je Salvini u poruci na Twitteru.

Talijanska vlada lijevog centra na odlasku pridružila se zemljama EU-a, njih 16, te SAD-u i Kanadi u protjerivanju diplomata. Rim je odlučio protjerati dvoje ruskih diplomata, što je oštro osudila Giorgia Meloni, čelnica krajnje desne stranke Talijanska braća.

"Neprihvatljivo je da je vlada na odlasku protjerala dvoje članova osoblja ruskog veleposlanstva, ali srećom više neće biti u poziciji da čini štetu talijanskim nacionalnim interesima", poručila je  Meloni, optuživši vladu za sluganstvo prema stranim državama.

Za sada je za mjerom protjerivanja ruskih diplomata posegnulo 16 članica EU-a. Njemačka, Francuska i Poljska su odlučile protjerati četvero ruskih diplomata, Češka i Litva troje diplomata, Italija, Nizozemska, Danska i Španjolska dvoje, a Estonija, Latvija, Švedska,  Rumunjska, Finska, Mađarska i Hrvatska po jednog diplomata.

Posljednja u nizu zemalja koje su stale uz bok EU, SAD-u i Kanadi je Makedonija, zemlja kandidatkinja za članstvo u EU od 2005. godine. "Makedonija je odlučila protjerati jednog ruskog diplomatu u znak solidarnosti s Velikom Britanijom zbog slučaja Skripal", objavilo je makedonsko ministarstvo vanjskih poslova.

Odluka je, dodaje ministarstvo, donijeta u "bliskoj komunikaciji sa saveznicima u EU i NATO-u".Ubrzo nakon afere Skripal, Britanija je protjerala 23 ruskih diplomata.